Geen afbeelding beschikbaar

10 november jarig: Maarten Luther, Jacob Cats en Richard Burton

Op zijn twaalfde sprak en schreef hij al vloeiend Latijn. Niet veel later trad hij toe tot een klooster en werd hij gewijd tot priester. Maarten Luther leek de ideale geestelijke, maar juist daarom veroorzaakte hij de grootste breuk in de geschiedenis van de katholieke kerk. Hij werd geboren op 10 november 1483.

Een Duitse kerkhervormer, een Nederlandse raadspensionaris en een Welshe acteur. Veel hebben Maarten Luther, Jacob Cats en Richard Burton niet gemeen, maar toch delen ze één ding: 10 november, hun geboortedag. 

Maarten Luther (1483-1546) was een Duits theoloog en christelijk hervormer. Hij werd op 10 november 1483 geboren te Eisleben, in Saksen-Anhalt. Tijdens zijn jeugd volgde Luther zijn opleiding aan de Latijnse school te Mansveld. In 1505 trad Luther toe tot het Augustijnenklooster, waar hij twee jaar later werd gewijd tot priester. Tijdens zijn geestelijk leven kwam Luther allerlei misstanden binnen de kerk tegen, waaronder de praktijk van de aflaat. In 1517 besloot hij hiertegen te protesteren en publiceerde hij zijn 95 stellingen, die hij volgens de legende zelf op de deur van de Slotkerk te Wittenberg spijkerde. De Paus was echter niet te spreken over de kritiek van Luther en besloot hem in 1521 te excommuniceren. Luther brak daarop met de katholieke kerk en creëerde hiermee de basis voor het protestantisme en de Reformatie. Hij legde zich vervolgens geheel toe op het publiceren van theologische werken, waaronder zijn eigen vertaling van het Oude Testament. Luther overleed 18 februari 1546 in zijn geboorteplaats Eisleben.

Jacob Cats (1577-1660) was een Nederlands jurist en politicus. Hij werd geboren op 10 november 1577 in Brouwershaven. Cats begon met zijn studie rechten aan de Universiteit van Leiden, maar studeerde uiteindelijk af in Orléans. In 1603 vestigde hij zich in Middelburg, waar hij zich met zijn praktijk vooral toelegde op rechtsgeschillen met betrekking tot de kaapvaart. Twee jaar later trouwde hij met Elisabeth van Valckenburg in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. In 1621 begon Cats aan een politieke loopbaan met zijn benoeming tot pensionaris van Dordrecht. Uiteindelijk werd hij op 3 juli 1636 raadspensionaris van Nederland, een ambt dat hij tot 1651 zou bekleden. Tevens schreef Cats gedurende zijn leven een groot aantal gedichten en publiceerde hij in 1659 zelfs zijn eigen biografie genaamd 'Twee- en tachtig-jarig leeven'. Hij overleed één jaar later, op 12 september 1660, te Den Haag. Het huis waarin hij woonde staat bekend als het Catshuis en doet tegenwoordig dienst als de ambtswoning van de minister-president van Nederland.

Richard Burton (1925-1984) was een acteur uit Wales. Hij werd geboren op 10 november 1925 in het kleine dorpje Pontrhydyfen. Op school bleek Burton te beschikken over een uitstekend geheugen en een goede beheersing van de Welshe taal. Op zeventwintigjarige leeftijd vertrok Burton naar Hollywood, waar hij de hoofdrol kreeg in de film My cousin Rachel. Burton trouwde maar liefst twee keer met Elizabeth Taylor, de actrice waarmee hij onder andere speelde in de films Who’s Afraid of Virginia Woolf? en Cleopatra. De Welshe acteur raakte tijdens zijn carrière zwaar verslaafd aan alcohol en kreeg uiteindelijk last van veel gezondheidsproblemen. Richard Burton overleed 5 augustus 1984 op 58-jarige leeftijd.

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.