100 jaar tanks in het Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg werd in december 2014 geopend en toont verleden, heden en zelfs toekomst van de Nederlandse krijgsmacht, met het accent op land- en luchtmacht. Hier vindt u de grootste militaire collectie van Nederland: van vuurstenen pijlpunt tot hedendaagse straaljager.

Het museum is gevestigd in een spectaculair gebouw van bijzondere architectuur, passend bij de unieke locatie: de voormalige vliegbasis Soesterberg. Het museum maakt deel uit van Park Vliegbasis Soesterberg.

Jaar van de tank

2016 is door het NMM uitgeroepen tot het jaar van de tank. Dat is niet zo vreemd, want precies honderd jaar geleden - tijdens de Eerste Wereldoorlog - verscheen de eerste echte tank op het slagveld. Veel activiteiten staan in het museum staan dit jaar dan ook in het teken van dit jubileum.

TANK! Back to the future

De twee het meest in het oog springende activiteiten in het tankjaar zijn de tijdelijke expositie TANK! Back to the future en het TankEvent. De tentoonstelling loopt van april tot september 2016 en bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel van TANK! Back to the future is de expositie in de tijdelijke tentoonstellingsruimte. Die gaat over hoe de mensheid in de loop van haar geschiedenis de elementen vuurkracht, mobiliteit en bescherming - de drie belangrijkste aspecten van de tank - heeft proberen te vangen in technische ontwerpen. Schaalmodellen van nooit uitgevoerde tank-ontwerpen, van de houten strijdwagen van Leonardo da Vinci tot de futuristische buggy van het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) geven, samen met een zeer bijzondere animatiefilm, de bezoeker een idee van de geschiedenis van de toekomst van de tank.

leopard9

Het tweede stuk van TANK! Back to the future bevindt zich in de grote museumhal. Daar worden zelden of nooit vertoonde, bijzondere tanks bijgeplaatst. Zo is er onder meer een Locust, (een geinig luchtmobiel Brits tankje), een enorme, opengewerkte Russische T-55 en een heel zeldzame Japanse tank te zien. Daarnaast is er in de grote hal ruimte gemaakt voor verschillende kunstwerken, waaronder het indrukwekkende Tank Man van Fernando Sánchez Castillo.

TankEvent

Eind augustus gaat het los met het grootste tankevenement van Nederland, het TankEvent. Zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2016 zijn er in de NMM-Arena demonstraties van meer dan 30 verschillende tanks en pantservoertuigen uit binnen- en buitenland. Historische en hedendaagse tanks presenteren zich met brullende motoren en ratelende rupsbanden aan het publiek. Op de hoogte blijven? Schrijf u dan via onze website in voor de nieuwsbrief (www.nmm.nl).

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.