Geen afbeelding beschikbaar

1001 Biografieën: Clausewitz, Hendrik VIII, Cruijff & Benedictus

Even geleden deed de redactie van IsGeschiedenis een oproep tot het schrijven van biografieën over bijzondere, historische personages. Er zijn weer een aantal mooie biografieën van heel verschillende personen geschreven, die we je niet willen onthouden. Hier alvast een voorproefje van de biografieën van een wereldberoemd voetballer, een koning met zes vrouwen en obesitas, een befaamd militair denker en een stichter van vele kloosterordes. 

Johan Cruijff

Feyenoord_tegen_Ajax_1-0._Nummer_26_Israel_in_duel_met_CruyffEén van ‘s werelds meest beroemde voetballers en managers uit de voetbalhistorie. Met zijn balvaardigheid, snelheid en inzicht gaf hij menig topverdediger het nakijken en zijn visie op het spelletje had grote invloed op de ontwikkeling van het ‘moderne’ voetbal. Niet alleen op het veld deed de watervlugge aanvaller van zich spreken. Zijn gevleugelde uitspraken en Amsterdamse branie maakten hem populair bij de media en de door hem opgerichte Cruyff Foundation verricht nog steeds erg veel liefdadigheidswerk. Lees zijn biografie hier!

Carl von Clausewitz

ClausewitzCarl von Clausewitz leefde tijdens de broeierige dagen van de Franse Revolutie en de destructieve Napoleontische Oorlogen die daarop volgden. Clausewitz staat echter niet bekend om zijn betrekkelijk doorsnee carrière in het leger, maar om zijn veelomvattende theorie over oorlogvoering die hij uiteenzette in het boek Vom Kriege (of On War). De ideeën van Clausewitz hadden niet alleen invloed op tijdgenoten, maar ook belangrijke personen uit de geschiedenis als Mao Zedong, Vladimir Lenin en Dwight Eisenhower lieten zich erdoor inspireren. Lees zijn biografie hier!

Hendrik VIII 

Henri VIIIHendrik VIII was de tweede Tudor-koning van Engeland. Hij regeerde van 1509 tot 1547 over Engeland en staat voornamelijk om twee dingen bekend: de zes vrouwen die hij heeft versleten, (waarvan er twee werden onthoofd) en om zijn breuk met Rome. Hier bleef het echter niet bij, de koning had op nog meer terreinen een zeer bewogen leven. Lees zijn biografie hier!

Benedictus van Nursia

BeneDe biografische gegevens van Benedictus van Nursia zijn beperkt. De heilige wordt desondanks gezien als de vader van het kloosterleven. Hij werd geboren in Nursia (in Umbrië, Italië). In zijn tienerjaren voegde hij zich bij een groep kluizenaars. Later stichtte hij zijn eigen gemeenschap in Monte Cassino. Het meest bekend is hij vanwege zijn Regula Benedicti, de regel van Benedictus. Dit was in de Middeleeuwen de meest invloedrijke leefregel voor monniken. In 1964 verklaarde paus Paulus VI Benedictus tot patroonheilige van                                  heel Europa. Lees zijn biografie hier!

Zelf meeschrijven aan het 1001 Biografieën Project?

Kijk hier hoe je mee kan doen!

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.