Geen afbeelding beschikbaar

1001 Biografieën Project: Adolphe Max & Had-je-me-maar

De biografieën stromen binnen! Deze keer het verhaal van twee mannen die beiden op een heel verschillende manier een rol van betekenis hebben gespeeld in de gemeentelijke politiek. De bescheiden burgemeester en verzetsman Adolphe Max én Had-je-me-maar, een Amsterdamse zwerver die lijsttrekker werd van de Amsterdamse Rapaille Partij. 

Adolphe_Max_02Adolphe Max - burgemeester & verzetsman

Zijn verzet tijdens de Eerste Wereldoorlog leverde de Brusselse burgemeester Adolphe Max internationale bekendheid op. Ook in België was hij zeer geliefd. Deze Franstalige politicus ging hierdoor echter niet naast zijn schoenen lopen. Hij wordt omschreven als bescheiden en eenvoudig. Zo wilde hij bijvoorbeeld elke dag persoonlijk zijn geliefde witte foxterriër uitlaten. Wie was deze heldhaftige en tegelijkertijd ingetogen man die –met een onderbreking tijdens de oorlog – 30 jaar burgemeester van Brussel was? Lees hier de hele biografie! 

 

Hadjememaar_1921Had-je-me-maar - zwerver in de gemeenteraad

Cornelis de Gelder (1856 – 1931), beter bekend als Had-je-me-maar,  was een zwerver die in 1921 werd verkozen tot gemeenteraadslid van Amsterdam namens de Rapaille Partij. De oprichters van deze partij waren tegen algemeen kiesrecht en de stemplicht. Ze waren ervan overtuigd dat de meeste mensen niet in staat zijn een weloverwogen politieke keuze te maken. Ze dachten dat zelfs een zwerver verkozen zou kunnen worden en Had-je-me-maar werd lijsttrekker van de partij. Lees hier de hele biografie! 

1001 Biografieën Project

Meeschrijven aan dit bijzondere crowdwritingproject? Zie hier hoe je deel kan nemen!
Bekijk hier de eerder verschenen biografieën van het project.

Partners: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.