11 april jarig: Septimius Severus

“Laat niemand aan onze zuivere vernietiging ontkomen. Laat niemand uit onze handen ontsnappen, ook niet de baby in de schoot van de moeder. Ook al is het mannelijk, laat het niet aan onze pure destructie ontsnappen.” Zo sprak Lucius Septimius Severus zijn soldaten toe. De Romeinse keizer werd op 11 april 145 geboren. 

Septimius Severus groeide op in het Noord Afrikaanse Leptis Magna. Zijn vader was geen belangrijk man, maar deze had wel twee neven die consul waren geweest. De ambitie van de jonge Septimius reikte al snel verder dan Leptis Magna en in 162 vertrok hij op 17- jarige leeftijd naar Rome. Hier kreeg hij, dankzij een aanbeveling van één van zijn vaders neven, Gaius Septimius Severus, toegang tot de kringen van keizer Marcus Aurelius. Hij moest echter nog tot 169 wachten om tot de Romeinse senaat toe te kunnen treden, omdat hij toen de minimum leeftijd van 25 jaar had bereikt. Dit gebeurde zonder verdere problemen, omdat de pest nogal wat slachtoffers onder de senatoren had geëist en er dus plaatsen beschikbaar waren.

Septimius maakte met behulp van zijn familie snel carrière. In 173 benoemde Gaius Septimius Severus hem tot letatus, de hoogste rang in het leger. In 175 trouwde hij met  Paccia Marciana. Het huwelijk duurde tien jaar, tot de dood van Paccia, maar bleef kinderloos. Hierop trouwde Septimius in 187 met  Julia Domna, een rijke Syrische prinses. Het paar kreeg twee zoons, de toekomstige keizer Caracalla en medekeizer Geta.

In 190 werd Septimius tot consul verkozen en kreeg hij ook de leiding over Pannonia. Drie jaar later werd Didius Julianus echter keizer doordat hij de positie had gekocht, wat tot grote onvrede leidde bij Septimius en zijn troepen. Deze laatsten riepen Septimius uit tot ware keizer van Rome. Hierop trokken ze ten strijde tegen de gouverneurs van Britannia en Syrië, die zichzelf ook tot keizer hadden uitgeroepen. Er volgden een aantal van de meest bloedige veldslagen uit de Romeinse geschiedenis, zoals de slag bij Lugdunum in 197, die in het voordeel van Septimius beslecht werden.  Deze had nu de interne orde hersteld en kon zich gaan richten op gebieden buiten het Romeinse Rijk, zoals Britannia. Hij was de laatste keizer die het grondgebied van het Romeinse Rijk wist uit te breiden. Septimius Severus stierf op 4 februari 211 aan een onbekende ziekte.

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!