Geen afbeelding beschikbaar

11 augustus: Frieda von Richthofen

Ze wordt vooral bekend als de echtgenote van de bekende schrijver D.H. Lawrence, maar houdt er een aantal minnaars op na. Haar relatie met Lawrence vormt een inspiratiebron voor zijn boek Lady Chatterley’s Lover, dat gaat over een verhouding tussen een arbeider en een dame van stand. Frieda von Richthofen werd op 11 augustus 1879 geboren.

Barones Emma Maria Frieda Johanna von Richthofen werd geboren als de dochter van baron Friedrich von Richthofen en Anna Elise Marquier. Haar familie was van adel en was verwant aan de ‘Rode Baron’ Manuel von Richthofen. In 1899 trouwde ze op 20-jarige leeftijd met de veel oudere Brit Ernest Weekley, een professor aan de Universiteit van Nottingham. Von Richthofen verhuisde daarom naar Groot-Brittannië en kreeg uiteindelijk drie kinderen met Weekley.

In 1912 ontmoette Von Richthofen David Herbert Lawrence, een voormalig student van haar man. Lawrence was een ietwat onstabiele jongeman die bekend werd door zijn romans. De twee werden verliefd op elkaar en Von Richthofen verliet Weekley voor Lawrence. Ze mocht daarna haar kinderen niet meer zien van Weekley en besloot met Lawrence rond te reizen. Het koppel reisde samen door Europa, Azië, Australië en Amerika. Op sommige plekken, zoals Mexico, Toscane en Australië, bleven ze langere tijd wonen.

Ook aan Lawrence had Von Richthofen echter niet genoeg. Tijdens hun huwelijk knoopte ze met meerdere mannen affaires aan. Zo verdiepte ze zich graag in de psychologie en kreeg ze een seksuele relatie met de psychoanalyticus Otto Gross. Toen Lawrence en Von Richthofen in Toscane verbleven bij een Italiaanse vriend, Angelo Ravagli, werd ook hij haar minnaar. Lawrence betrapte de twee op heterdaad, maar er volgde geen scheiding.

De relatie tussen Lawrence en Von Richthofen inspireerde Lawrence tot het schrijven van Lady Chatterley’s Lover (1926). Het verhaal ging over de seksuele relatie van een arbeider met een adellijke dame en was duidelijk gebaseerd op zijn eigen huwelijk.

Nadat Lawrence in 1930 overleed ging Frieda von Richthofen bij haar minnaar Ravagli wonen in Mexico. Ze overleed op 11 augustus 1956 in Taos, Mexico. Daarmee werd ze precies 77 jaar oud.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.