11 december jarig: Paus Leo X

Hij is lid van de machtige Medici familie, maar slaagt er als Paus niet echt in om zijn wil door te drukken. Zo verliest hij de strijd met Frankrijk, mislukt zijn plan voor een kruistocht tegen de Turken en moet hij het onderspit delven tegen de opkomende krachten van de Reformatie. Paus Leo X werd geboren op 11 december 1475.

Giovanni de' Medici werd geboren op 11 december 1475 te Florence. Hij was de tweede zoon van Clarice Orsini en de machtige Florentijnse heerser Lorenzo de' Medici, bijgenaamd il Magnifico. In overeenstemming met zijn goede afkomst kreeg Giovanni een brede opleiding aan het humanistische hof van zijn vader en werd hij voorbereid op een religieuze carrière. Zo ontving hij op zevenjarige leeftijd zijn tonsuur (kruinschering) en werd hij in 1489 al benoemd tot kardinaal-deken van de Santa Maria in Domnica.

Op 9 maart 1513 werd Giovanni op vervolgens 37-jarige leeftijd gekozen tot de nieuwe Paus Leo X. Hij zag zich meteen geconfronteerd met een lastige situatie, aangezien het Vaticaan bij zijn aantreden verwikkeld was geraakt in een machtsstrijd met Frankrijk. Na enkele jaren oorlog sloot Leo daarom in 1516 vrede met de Franse koning Francis I met het concordaat van Bologna. Vervolgens probeerde de Paus alle christelijke landen te verenigingen in een kruistocht tegen de Turken, maar van dit streven kwam uiteindelijk niets terecht.

Een stuk succesvoller was Leo op het gebied van kunst en cultuur. Zo breidde hij de Vaticaanse bibliotheek flink uit en was hij onder meer de patroon van de beroemde kunstenaars Michelangelo en Rafaël. Verder gaf Leo bijzonder veel geld uit aan het organiseren van grote feesten en drinkpartijen. Zijn kardinalen stelden dit gedrag niet op prijs en probeerden hem in 1517 te vergiftigen, maar dit mislukte. Leo greep deze kans vervolgens aan om 31 nieuwe kardinalen te benoemen, waaronder veel van zijn eigen politieke vrienden.

Ondertussen zag de Paus zich vanwege zijn uitgavenpatroon genoodzaakt om de verkoop van aflaten te stimuleren, wat grote onvrede veroorzaakte onder een deel van de christelijke gemeenschap. Zo publiceerde theoloog Maarten Luther op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen de handel in aflaten, wat het begin van de Reformatie betekende. Leo probeerde deze breuk in het christendom tegen te gaan (onder meer door Luther en diens stellingen te excommuniceren), maar met weinig effect. Paus Leo X stierf op 1 december 1521.

<h3>Leestips-Boeken</h3>
<p>&nbsp;</p>
<p><a href="http://verloren.nl/boeken/2086/265/1321/kunstgeschiedenis/the-power-of-t... target="_blank"><img class="alignleft size-thumbnail wp-image-12900" src="http://verloren.nl/website/files/images/Webshop/300_300_1083_9065508236.... alt="" width="112" height="150" /></a></p>
<table style="width: 304px; height: 100px;" border="0">
<tbody>
<tr>
<td><strong>Titel:</strong></td>
<td><strong>The power of tradition. Spolia in the architecture of St. Peter's in the Vatican</strong></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Auteur:</strong></td>
<td>Lex Bosman</td>
</tr>
<tr>
<td><strong>ISBN:</strong></td>
<td>9065508236</td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Uitgever:</strong></td>
<td>Verloren</td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Prijs:</strong></td>
<td>€ 25,-</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p><a href="http://verloren.nl/boeken/2086/265/1321/kunstgeschiedenis/the-power-of-t... target="_blank"><img class="alignleft size-thumbnail wp-image-6968" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2012/02/isg-button4-150x... alt="" width="150" height="37" /></a></p>
<p>&nbsp;</p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!