11 maart jarig: Koning Frederik IX van Denemarken

Frederik IX van Denemarken groeide op in een tijd waarin de koning nog politieke macht had. Zelf was hij de eerste Deense vorst die zijn rol voornamelijk als ceremonieel beschouwde en zich niet uitliet over politieke zaken. Koning Frederik IX van Denemarken werd geboren op 11 maart 1899 in Sorgenfri. 

Frederik IX van Denemarken was de oudste zoon van koning Christiaan X van Denemarken en Alexandrine Augusta van Mecklenburg-Schwerin. Zijn moeder was een volle nicht van prins Hendrik der Nederlanden. In tegenstelling tot de traditie koos hij niet voor een carrière bij de landmacht, maar ging hij bij de marine. Hij verloofde zich in 1922 met prinses Olga van Griekenland, maar de relatie  hield geen stand. Pas in 1935 trouwde Frederik IX, ditmaal met de Zweedse prinses Ingrid van Zweden, een dochter van Gustaaf VI van Zweden. In zijn vrije tijd hield Frederik IX zich graag bezig met autorijden en roeien. Ook was Frederik IX dol op muziek. Hij nam als dirigent van de Koninklijke Kapel zelfs een eigen plaat op.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad Frederik XI, na een zware val van zijn vader Christiaan X, steeds vaker op de voorgrond als zijn vervanger. Op 20 april 1947 overleed Christaan X en werd Frederik IX uitgeroepen tot koning van Denemarken. Hij was de eerste Deense vorst die zich niet rechtstreeks met politieke zaken bezig hield. Frederik IX zag zichzelf als ceremonieel staatshoofd en zette zich in om de afstand tussen de monarchie en de bevolking kleiner te maken. Om dit te bewerkstelligen nodigde hij de media meestal uit in zijn paleis, reisde hij veel door Denemarken en sprak hij het volk vaak toe via radio en televisie.

Omdat Frederik IX alleen maar dochters kreeg, zou aanvankelijk zijn broer prins Knud hem opvolgen. Door een grondwetswijziging in 1953 kwam zijn oudste dochter Margrethe echter bovenaan te staan in de lijst van troonopvolgers. Na zijn nieuwjaarstoespraak bij de jaarwisseling van 1971/1972 werd Frederik IX ziek en werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Na tien dagen ging zijn gezondheid achteruit en op 14 januari 1972 overleed hij. Tien dagen later werd hij begraven bij de kathedraal van Roskilde.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- Kongehuset.dk, <a href="http://kongehuset.dk/english/front-page" target="_blank">The Danish Monarchy (...)</a></p>
<p>- Kunst-en-cultuur.infonu.nl,<a href="http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/koningshuis/107160-frederik-ix-van-den... target="_blank"> Koning Frederik (...)</a></p>
<p>- Thepeerage.com, <a href="http://thepeerage.com/p10126.htm#i101253" target="_blank">Person Page (...)</a></p>
<p> </p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>- Wikimedia Commons, <a href="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Frederick_IX_of_Denma... target="_blank">Frederik IX (...)</a></p>
<p> </p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.