Baron van Munchhausen

11 mei jarig: Baron von Munchhausen

Deze Duitse edele, soldaat en avonturier is vooral bekend geworden door verhalen over hem die niet waar zijn. Hij vecht in het Russische leger en wordt na thuiskomst beroemd vanwege zijn neiging om sterke verhalen te vertellen. Hij wordt hierin echter overtroffen door de opgeblazen verhalen die na zijn dood over hem worden geschreven. Baron Hieronymus Karl Friedrich von Münchhausen werd op 11 mei 1720 geboren in Bodenwerder, Duitsland.

Reizen naar Rusland

Hoewel Baron von Munchhausen lid was van een belangrijke adellijke familie uit het keurvorstendom Hannover, is er weinig bekend over zijn jeugd. Wel is bekend dat hij diende als schildknaap voor edelman Anton Ulrich von Braunschweig, toen deze naar het Tsaristische Rusland werd uitgezonden om te trouwen met Anna Leopoldovna, de kleindochter van tsaar Ivan V. In Rusland aangekomen vocht Von Munchhausen als officier in het leger van de Russen tegen de Ottomaanse Turken. Eerst diende hij als infanterieofficier, daarna als ruiteraanvoerder en hij maakte twee veldslagen tegen de Turken mee in 1740 en 1741. In 1750 werd heer Von Braunschweig als slachtoffer van een complot gevangengenomen door de nieuwe tsarina Elisabeth. Desondanks bleef Von Munchhausen in dienst van het Russische leger.

Huwelijk 

In 1744 trouwde hij met Jacobine van Dunten. Ze kregen geen kinderen, maar woonden lange tijd gelukkig samen in hun landhuis aan de Baltische kust. Hoewel Von Munchhausen in Russische dienst veel meemaakte, dikte hij graag zijn verhalen extra aan. Rudolf Erich Raspe, een familievriend, liet zich inspireren door de sterke verhalen van de Baron. Hij verwerkte de avonturen van Von Munchhausen tot een boek, Baron Munchhausens Narrative of His Marvellous Travels and Campaigns in Russia, dat hij in 1785 in Londen uitbracht.

Tweede huwelijk vol schandalen

Toen de vrouw van Von Munchhausen in 1790 overleed, werd de Baron al gauw eenzaam en verlangde hij opnieuw naar vrouwelijk gezelschap. In 1794 trouwde hij met Bernardine von Brünn, de 17-jarige dochter van een majoor waarmee Von Munchhausen had gediend. Het echtpaar verhuisde naar de geboorteplaats van de Baron, Bodenwerder. Het tweede huwelijk was echter ongelukkig en vol schandalen. Na een moeilijke echtscheiding stierf Von Munchhausen in 1797 op 77-jarige leeftijd.

Bestseller

Het boek Baron Munchhausens Narrative of His Marvellous Travels and Campaigns in Russia was een groot succes en de verhalen werden voortgezet door dichter Gottfried August Burger. In de 19e eeuw waren er meer dan 100 verschillende verhalen verschenen over de Baron, waarvan de meesten echter niet slechts gebaseerd waren op het leven van de Baron, maar ook op andere verhalen.

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt