11 oktober jarig: Gertrudes Johannes Resink

Hij is een bekende Nederlandse dichter die schrijft over zijn ervaringen in Indonesië. Omdat hij Europees georiënteerd is qua stijl en vorm, en qua inhoud juist gericht is op Indonesië wordt hij beschouwd als een unieke schrijver. Gertrudes Johannes Resink wordt geboren op 11 oktober 1911.

Gertrudes Johannes (Han) Resink werd geboren op Java en is afkomstig uit een Indo-Europese familie. De interesse voor literatuur kreeg hij van huis uit mee. Zijn vader, Thomas Gertrudes Johan Gesink, die vertegenwoordiger bij een suikerondernemer was, liet hem al op jonge leeftijd kennis maken met de Nederlandse literatuur. Zijn moeder was Anna Jacoba Wilkens en stamde uit een familie die betrokken was bij het tot stand komen van het eerste Javaans-Nederlandse woordenboek.

Han Resink ging in Batavia rechten studeren. Ook was hij actief in de Stuw-groep, een groep Nederlanders die streefden naar een geleidelijke onafhankelijkheid van Nederlands-Indië, met behoud van de banden tussen Nederland en Indië. Na zijn studie kreeg hij verschillende banen in het koloniale bestuur van Java. In 1941 publiceerde hij voor het eerst een gedicht, in tijdschrift De Fakkel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Resink opgesloten in een Japans interneringskamp. Na de oorlog ging hij naar Nederland, maar door zijn verbondenheid met Indië koos hij na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 toch voor het Indonesische paspoort. Hij keerde terug naar Java en bleef daar de rest van zijn leven wonen. Hij werd hoogleraar strafrecht aan de universiteit van Jakarta.

Resink groeide in de loop der jaren uit tot een gevierd schrijver. Hij schreef vooral poëtische teksten over de Indonesische natuur en het landschap. Omdat hij zich meer Indonesisch voelde dan Nederlands, maar wel in het Nederlands schreef en qua stijl ook trouw was aan verschillende Nederlandse literaire stijlen, hadden zijn teksten een vervreemdend effect dat als uniek werd beschouwd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Lees Geschiedenis Magazine

Lees er het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Dan lees je Geschiedenis Magazine.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Waarom werd Nederland een monarchie? Het antwoord lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.