Geen afbeelding beschikbaar

12 december jarig: Frank Sinatra

Hij behoort tot de beroemdste zangers van de 20e eeuw en door zijn goede stem is één van zijn bijnamen ‘The Voice’. Ook als acteur boekt hij veel successen. Wel wordt hij zijn leven lang verdacht van nauwe banden met de georganiseerde misdaad. Frank Sinatra werd geboren op 12 december 1915.


Frank Sinatra groeide op in Hoboken in New Jersey. Hij was het enige kind van twee Italiaanse immigranten, Natalie Della Garaventa en Antonino Martin Sinatra. Zijn vader was werkzaam als professioneel bokser en later als brandweerman. Toen Frank 20 jaar oud was overtuigde zijn moeder een lokale muziekgroep om hem mee te laten doen, deze groep werd later bekend als de Hoboken Four. Sinatra verliet de band hetzelfde jaar weer, maar bleef zingen in lokale bars in Hoboken.


In de jaren ’40 groeide Frank Sinatra uit tot één van de populairste muzikanten van het decennium, vooral onder tienermeisjes was hij erg populair. Hij scoorde onder andere een grote hit met I'll Never Smile Again. In deze jaren begon ook Sinatra’s filmcarrière. In de jaren ’50 ging het bergafwaarts met de muzikale carrière van Frank Sinatra, hij kreeg wel veel succes als acteur. Hij speelde onder meer in films als From here to eternity en The man with the golden arm.


In de jaren hierna vestigde Sinatra zich in Las Vegas, waar hij met beroemde vrienden het collectief Rat Pack vormde. Deze groep was zeer succesvol en zorgde hierdoor mede voor de populariteit van Las Vegas. Ook maakte de groep een aantal succesvolle films, zoals Ocean’s eleven en Sergeants 3.


Frank Sinatra trouwde drie keer en kreeg met zijn eerste vrouw, Nancy, drie kinderen. Hij bleef de rest van zijn leven een succesvolle zanger en acteur die zich ook inzette voor politieke kwesties. Zo kwam hij sterk op voor de campagne van Martin Luther King (1929-1968). Ook was Sinatra bevriend met verschillende Amerikaanse presidenten, waaronder John F. Kennedy en Ronald Reagan.


De Federal Bureau of Investigation (FBI) volgde Sinatra een groot deel van zijn leven omdat er sterke vermoedens bestonden over banden met de maffia. Dit is echter nooit bewezen. In 1997 ging de gezondheid van Frank Sinatra achteruit. Hij leed aan dementie en kreeg een hartaanval. Op 14 mei 1998 kreeg hij opnieuw een hartaanval, waaraan hij overleed. Hij is 82 jaar oud geworden.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.