Michael Romanov

12 juli jarig: Michaël I van Rusland

Michaël Fjodorovitsj Romanov is in 1613 de eerste tsaar van de Romanov dynastie. Hij is dan pas zestien jaar oud en zijn vader en moeder nemen lange tijd veel van zijn beslissingen. Onder zijn bewind herstelt Rusland zich van de voorafgaande Tijd der Troebelen, waarin Rusland te maken heeft met oorlog, economische achteruitgang en politieke onstabiliteit. Michaël I werd geboren op 12 juli 1596 te Moskou.

De Tijd der Troebelen had van 1604 tot 1613 Rusland ondergedompeld in economische achteruitgang, invasies door buitenlandse volkeren en ruzie over wie in het land de leiding had. In 1613 besloot de ‘Zemsky sobor’, een raad bestaande uit afgevaardigden van het volk, de kerk en de adel, Michaël te benoemen tot nieuwe tsaar van Rusland. Michaël was verre familie van de laatste succesvolle tsaar Fjodor I, die in 1598 kinderloos overleed.

Michaël was pas zestien jaar oud en leefde met zijn ouders in een klooster, omdat zijn vader in de Tijd der Troebelen verbannen was naar Siberië. Aan het begin van zijn regeerperiode kwam daardoor alleen zijn moeder mee naar Moskou. Zij had in de eerste jaren veel invloed op de beslissingen van Michaël, vooral omdat hij zelf nauwelijks een opleiding had gehad en niet wist hoe hij moest regeren. Onder leiding van zijn moeder sloeg Rusland een weg van herstel in. In 1617 sloot Michaël vrede met Zweden en een jaar later ook met Polen.

 


Leestips-Boek

Een geschiedenis van Rusland Een geschiedenis van Rusland

€ 32.50

 


 

In 1619 kwam de vader van Michaël, patriarch Filaret, vrij en kreeg hij de leiding over de kerk. Filaret bemoeide zich eveneens met het beleid van Michaël. De relaties met westerse landen werden verbeterd, onder meer door grensgebieden af te staan. Hierdoor kon Rusland zich meer richten op de verdediging van zijn grondgebied ten opzichte van het Ottomaanse Rijk. In deze periode kreeg de ‘Zemsky sobor’ meer invloed. De versterkte handelsrelaties met Nederland, Engeland en de Scandinavische landen zorgden voor een economische opleving.

Michaël had tijdens zijn regeerperiode de touwtjes nooit helemaal zelf in handen gehad, maar toch was zijn bewind een succesvolle en stabiele periode. Het vormde tevens het begin van de Romanov dynastie, die tot 1917 over Rusland zou regeren. Michaël I stierf op 13 juli 1645 te Moskou.

Bronnen

-          Britannica, Michael (10-7-2013)

-          Encyclopedia, Michail Romanov (10-7-2013)

-          Rusartnet, Michael Romanov (10-7-2013)

 

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, Michail I Romanov (10-7-2013)

 

Leestips-Boek

Een geschiedenis van Rusland
Een geschiedenis van Rusland

€ 32.50

 

Meer weten

Landen: 

Personen: 

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!