John August Roebling

12 juni jarig: John A. Roebling

John August Roebling is een Duits-Amerikaanse civiel ingenieur. Hij ontwikkelt de staalkabel en weet daarmee veel geld te verdienen. Roebling ontwerpt daarnaast verschillende hangbruggen, waarvan de Brooklyn Bridge veruit het bekendst is. Hij komt om het leven tijdens de bouw van de brug, waarna zijn zoon het project afmaakt. John Roebling werd geboren op 12 juni 1806 te Mühlhausen.

John Roebling groeide op in een middenstandsgezin in Mühlhausen, een kleine stad in Pruisen. Hij leerde op school uitstekend Frans te spreken en kreeg onderwijs in wiskunde. Na zijn middelbare schooltijd studeerde hij architectuur en filosofie aan de Technische Universiteit van Berlijn. Hij rondde die opleidingen af in 1826.

Op 24-jarige leeftijd emigreerde hij naar de VS omdat daar voor architecten veel werk te vinden was. Roebling vestigde zich in Saxonburg in Pennsylvania, waar hij eerst nog enkele jaren als boer werkte. Zijn landbouwbedrijf kwam uiteindelijk niet van de grond en hij verhuisde naar Harrisburg. Daar overtuigde hij de plaatselijke overheid dat staalkabels, die hij zelf ontwikkeld had, een groot voordeel op konden leveren in verschillende bouwprojecten. De staalkabel werd zo’n succes dat hij een eigen fabriek begon in New Jersey.

In 1844 ontwierp hij zijn eerste hangbrug over een rivier in Pittsburgh, waarbij de staalkabel een essentieel onderdeel was. Er volgden meer opdrachten en hij ontwikkelde onder andere bruggen over de Niagara Falls en de Ohio-rivier bij Cincinnati. Zijn grootste succes kwam met de opdracht voor een brug tussen de New Yorkse wijken Brooklyn en Manhattan. De Brooklyn Bridge was met een lengte van  486 meter lang de langste hangbrug van dat moment.

De voltooiing van de brug maakte John Roebling echter niet meer mee. Op 22 juli 1869 stierf Roebling als gevolg van tetanus. Drie weken eerder stond hij langs de East River op een stapel hout te kijken naar de vorderingen van de brug toen een boot tegen de kade botste en de tenen van Roebling klem kwamen te zitten. Ze werden door een dokter geamputeerd, waarbij Roebling de ziekte opliep. Zijn zoon Washington, de oudste van negen kinderen die hij kreeg met zijn vrouw Johanna Herting, nam de leiding over de bouw op zich. De Brooklyn Bridge werd in 1883 afgerond.

Bronnen

-          Britannica, John August Roebling (10-6-2013)

-          Library of Congress, Roebling and the Brooklyn Bridge (10-6-2013)

-          Roebling Museum, John A. Roebling (10-6-2013)

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, John A. Roebling (10-6-2013)


New York
New York

€ 11.95

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.