Geen afbeelding beschikbaar

12 maart jarig: Jane Pierce

Op 19 november 1834 treedt Jane Appleton in het huwelijk met politicus Franklin Pierce. Ze heeft een grote hekel aan de politieke ambities van haar man en probeert hem regelmatig op andere gedachten te brengen. Aanvankelijk lijkt ze hierin te slagen, maar als ze in 1852 hoort dat hij toch president wil worden, valt ze flauw. Jane Appleton Pierce werd geboren op 12 maart 1806.

Jane Appleton werd geboren op 12 maart 1806 in Hampton, New Hampshire. Gedurende haar jeugd stond ze bekend als een klein, fragiel en verlegen meisje. Op 13-jarige leeftijd verloor Jane haar vader, waarna ze introk bij haar grootouders in Amherst. Daar ontmoette ze Franklin Pierce, die op dat moment lid was van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Op 19 november 1834 traden de twee in het huwelijk.

Drie jaar later werd Franklin gekozen tot senator, tot groot ongenoegen van Jane. Zij had een hekel aan politiek en verzocht haar man regelmatig om zijn zetel op te geven. In 1842 stemde hij toe en verhuisden ze terug naar New Hampshire,waar ze samen hun zoon Benjamin opvoedden. Aan deze ‘gelukkigste periode in haar leven’ kwam echter een einde in 1852, toen Franklin door de Democratische Partij onverwachts gekozen werd als nieuwe presidentskandidaat. Naar eigen zeggen viel Jane flauw toen ze het nieuws hoorde en nam ze het haar man zeer kwalijk dat hij toch weer terugkeerde in de politiek. Geleidelijk aan groeiden de twee steeds verder uit elkaar.

Vlak voor de beëdiging van Franklin Pierce als president kwam zoon Benjamin om bij een treinongeluk. Jane zag dit als een teken van God dat hij tegen het presidentschap van haar man was. Ze besloot zich op te sluiten op de bovenverdieping van het Witte Huis, waar ze haar tijd grotendeels doorbracht met het schrijven van brieven aan haar overleden zoon. Pas toen haar man al twee jaar president was vertoonde ze zich voor het eerst aan het publiek in haar functie als First Lady.

Nadat haar man in 1857 met pensioen was gegaan, besloten de twee samen op wereldreis te gaan. Al snel begaf Jane’s gezondheid het echter en keerde het echtpaar noodgedwongen terug naar New Hampshire. Daar overleed Jane Appleton Pierce op 2 december 1863 aan de gevolgen van tuberculose.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.