Geen afbeelding beschikbaar

12 oktober jarig: Edward VI, Pedro I, Willem Constantijn van Pallandt van Waardenburg

Zijn vader is de koning van Portugal. Hij degradeert zijn zoon van regent tot vertegenwoordiger van Brazilië en uit woede roept Pedro I hierop de onafhankelijkheid van Brazilië. Hij is daarmee de eerste keizer van Brazilië. Pedro I wordt geboren op 12 oktober 1798.

Een koning van Engeland, de eerste keizer van Brazilië en een Nederlands politicus lijken niet veel overeenkomsten te hebben. Toch delen Edward VI, Pedro I en Willem Constantijn van Pallandt van Waardenburg één ding: hun geboortedatum is 12 oktober.

Edward VI (1547-1553) besteeg de troon van Engeland en Ierland toen hij negen jaar oud was. Hij was de derde regent van de Tudor dynastie en was de eerste koning van Engeland die als protestant was opgevoed. Tijdens zijn regeerperiode werd de kloof tussen de Anglicaanse Kerk en de paus in Rome vergroot. Door zijn jonge leeftijd hebben er tijdens zijn regering twee regenten voor hem geregeerd. In eerste instantie was dit zijn oom Edward Seymour, gevolgd door John Dudley. Op vijftienjarige leeftijd werd Edward ziek en het bleek terminaal te zijn. De jonge koning maakte zich zorgen over zijn opvolging, omdat hij niet wilde dat Engeland terugging naar het katholicisme. Hierdoor benoemde hij zijn nichtje Jane Grey als opvolgster en niet zijn katholieke halfzus Mary. Op 6 juli 1553 overleed hij in Greenwich Palace. Hoewel Jane voor negen dagen heeft geregeld, werd Mary al snel uitgeroepen tot nieuwe koningin. Zij draaide de protestantse hervormingen van Edward grotendeels terug.

Pedro I (1798-1834) was van 1822 tot 1831 de eerste keizer van Brazilië en in 1826 voor twee maanden, als Pedro IV, koning van Portugal. Hij werd op 12 oktober 1798 als zoon van de koning geboren vlakbij Lissabon. Op negenjarige leeftijd vluchtte de familie van Pedro naar Brazilië doordat een Frans leger Portugal binnenviel. In 1820 vertrok de vader van Pedro terug naar Portugal en liet Pedro achter als regent van Brazilië. Een nationalistische beweging in Brazilië, die een onafhankelijke staatwilde, stak de kop op in het land. Pedro, opgegroeid in Brazilië, sympathiseerde met deze opstandelingen. Op zijn 24e verjaardag werd hij tot keizer van het onafhankelijke Brazilië gekroond. Toen zijn vader in 1826 overleed werd hij ook koning van Portugal. Pedro benoemde echter zijn dochter tot koningin en bleef zelf in Brazilië. In 1831 deed hij afstand van de troon om zijn dochter te helpen met het regeren van Portugal, waar een burgeroorlog uitbrak. Drie jaar later overleed Pedro I aan tuberculose.

Willem Constantijn van Pallandt van Waardenburg (1836-1905) was een Nederlands politicus en werd geboren op 12 oktober 1836. De familie Van Pallandt is een oud adellijk geslacht, dat oorspronkelijk afkomstig is uit het hertogdom Gulik in Duitsland. Deze familie heeft veel politici voortgebracht, waaronder Willem Constantijn en zijn vader, die allebei lid van de Eerste Kamer zijn geweest. In 1873 werd hij gemeenteraadslid van Waardenburg, wat hij zou blijven tot aan zijn overlijden. Van Pallandt van Waardenburg was goed bevriend met de Prins van Oranje die hij op de universiteit van Leiden ontmoette. Met de Prins van Oranje heeft hij een grote reis gemaakt door meerdere landen. Op deze reis is hij per ongeluk zijn oog kwijt geraakt. In 1904 stelde Van Pallandt van Waardenburg zich niet meer verkiesbaar voor de Eerste Kamer vanwege zijn gezondheid. Van Pallandt van Waardenburg was ongehuwd en overleed op 22 mei 1905 in Waardenburg.

Partners: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

de goudschat van Hoogwoud

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Varkens voor de rechter

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Martin Luther King, Poor People's campaign

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

wereldwonder artemistempel Efeze

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 april 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!