Geen afbeelding beschikbaar

13 januari jarig: Jan van Goyen, George Gurdjieff en Alois Hitler jr.

Hij is de halfbroer van  de massamoordenaar Adolf Hitler. Zelf houdt hij zich afzijdig tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn twee zonen vechten echter mee. De ene aan de kant van de geallieerden en de andere aan de kant van de Duitsers. Alois Hitler jr. wordt geboren op 13 januari 1882.

Een Nederlandse schilder, een Armeense filosoof en de broer van Adolf Hitler lijken niet veel overeen te komen. Toch delen Jan van Goyen, George Gurdjieff en Alois Hitler jr. minimaal één ding: zij werden allen geboren op 13 januari.

Jan van Goyen (1596-1656) werd als zoon van een schoenmaker geboren in Leiden. Hier werd hij in zijn jonge jaren leerling-schilder. Later ging hij in Haarlem in de leer bij de schilder Essias van de Velde. In 1618 trouwde hij met Annetje van Raelst. In datzelfde jaar werd van Goyen opgenomen in het Leidse Sint-Lucasgilde, het gilde voor kunstenaars en kunstambachtslieden. In eerste instantie schilderde van Goyen in van de Veldes levendige stijl. Vanaf ongeveer 1627 paste hij echter steeds minder kleur toe in zijn schilderijen en werkte hij vooral in grijs- en groentinten. Van Goyen heeft veel schilderijen nagelaten van voornamelijk landschappen door heel Nederland. Hij was een van de meest producerende schilders uit de zeventiende eeuw. Zijn hoge tempo dwong hem echter wel tot herhaling van motieven. Van zijn hand zijn ongeveer 1200 schilderijen en 800 tekeningen bekend. Van Goyen woonde van 1618 tot 1632 in Leiden. Hierna verhuisde hij naar Den Haag, waar hij tot zijn dood in 1656 woonde.

George Gurdjieff (1872-1949) werd geboren in de Griekse wijk van Alexandropol in het Russische rijk, het huidige Gjoemri in Armenië. Tijdens bezoeken aan verschillende leermeesters en kloosters in Azië en het Midden Oosten deed hij verschillende inzichten op. Deze ideeën vormde Gurdjieff om tot een samenhangend geheel. Deze filosofie bracht hij vanaf 1912 nadrukkelijk in de openbaarheid. Met een aantal leerlingen zette hij in 1922 nabij Parijs zijn eigen instituut op: Het Instituut voor de Harmonische Ontwikkeling van de Mens. Hier schreef Gurdjieff zijn levenswerk waarin hij zijn filosofie uitwerkte. Volgens hem leefde de mens in een permanente slaaptoestand en reageerde de mens mechanisch. Het menselijk lichaam is weliswaar wakker, maar de geest slaapt. Wanneer mensen namelijk wakker waren, zouden er volgens Gurdjieff onmogelijk kwade dingen als oorlogen bestaan. Om uit deze geestestoestand wakker te worden, moest men eerst beseffen dat deze toestand werkelijkheid was. Hierna kon men eraan werken om wakker te worden. Extreem harde, bewust uitgevoerde fysieke arbeid moest de slapende persoon uit zijn robotachtige toestand halen. Op 29 oktober 1949 overleed Gurdjieff in Parijs. Hierna werd zijn filosofie uitgedragen door leerlingen van hem.

Alois Hitler jr. (1882-1956) werd als buitenechtelijk kind geboren in Wenen. Zijn vader, Alois Hitler sr., was getrouwd met Anna Glassl, toen Alois jr. verwerkt werd bij Franziska Matzelsberger. Toen Anna Glassl overleed, trouwde Alois sr. met Franziska Matzelsberger, waardoor Alois jr. officieel erkend werd. Alois sr. trouwde later nog voor een derde keer. Ditmaal met Klara Pölzl, met wie hij Adolf Hitler verwekte. Alois Hitler jr. en Adolf Hitler waren hierdoor halfbroers. De band tussen Alois jr. en zijn familie was niet sterk. Op 14-jarige leeftijd, in  1896, verliet hij het huis en vertrok naar Dublin. Hier ontmoette hij Bridget Dowling, met wie hij in 1910 trouwde. Samen kregen zij een zoon, William Patrick Hitler (1911-1987), die in de Tweede Wereldoorlog in de Amerikaanse luchtmacht tegen zijn eigen oom vocht. In 1914 keerde Alois terug naar Duitsland. Twee jaar later trouwde hij met de Duitse Hedwig Heidemann. Ook zij kregen een zoon, Heinz Hitler (1920-1942), die een enthousiaste nazi werd en tijdens de Tweede Wereldoorlog voor zijn oom aan het oostfront vocht. Hij stierf uiteindelijk in krijgsgevangenschap. Alois had ondertussen een café-restaurant geopend en hield zich afzijdig in de oorlog. Na de oorlog werd hij door de Britten gearresteerd. Toen echter duidelijk werd dat hij geen rol had gespeeld in het rijk van zijn halfbroer, werd hij vrijgelaten. Op 74-jarige leeftijd overleed Alois Hitler in Hamburg.

 

Partners: 

Personen: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.