Geen afbeelding beschikbaar

13 juni jarig: Prins Hendrik II van Oranje-Nassau

Hij heeft een lange carrière in de marine en wordt daarom ook wel De Zeevaarder genoemd. Hij trouwt tweemaal met een lid van een Duitse adellijke huis Na de kroning van zijn broer wordt hij benoemd tot stadhouder van het Groothertogdom Luxemburg. Prins Hendrik II werd op 13 juni 1820 geboren in Paleis Soestdijk.

Prins Hendrik II van Oranje-Nassau was de derde zoon van koning Willem II en de Russische Anna Paulowna. Hij had drie broers en één jongere zus. Over de jeugd van prins Hendrik II is verder weinig bekend. Wel is bekend dat hij een lange carrière in de Nederlandse marine maakte. Het is alleen niet bekend waar hij gediend heeft. Vanwege zijn zeemanscarrière noemde men hem ook wel De Zeevaarder.

Zijn broer Willem III, werd in 1849 gekroond tot koning van Nederland. Een jaar later benoemde de koning zijn broer Hendrik tot stadhouder van het Groothertogdom Luxemburg, dat binnen het koninkrijk viel. In 1853 trouwde Hendrik op 23 jarige leeftijd met Amalia van Saksen-Weimar-Eisenach. Het echtpaar woonde in kasteel Walferdange in Luxemburg. Terwijl prins Hendrik het gebied bestuurde, hield zijn vrouw Amalia zich bezig met liefdadigheid. Het huwelijk bleef echter kinderloos. In 1872 stierf Amalia en haar lichaam werd bijgezet bij de rest van de Koninklijke familie in Delft. Hendrik II liet in 1876 een standbeeld voor haar bouwen in de stad Luxemburg. 

In 1878 trouwde Prins Hendrik II opnieuw, ditmaal met Maria van Pruisen. Het huwelijk duurde wederom niet lang. Eind 1878 kreeg Hendrik II de mazelen, een ziekte die destijds moeilijk te behandelen was. Zijn broer stond op het punt om met zijn tweede echtgenote, Emma van Waldeck-Pyrmont, te trouwen. Hendrik zou als getuige van zijn broer op de bruiloft verschijnen, maar meldde zich af vanwege zijn ziekte. Er leek aanvankelijk geen reden om ongerust te zijn, maar in januari 1879 verslechterde de gezondheid van Prins Hendrik II van Oranje-Nassau sterk. Vanwege zijn vroegere passie voor de zeevaart werd hij op zijn sterfbed nog benoemd tot admiraal. Prins Hendrik II van Oranje-Nassau stierf op 13 januari 1879.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.