13 mei jarig: Georges Braque

Georges Braque is zijn hele leven bezig met het maken van schilderkunst. Al vanaf zijn jeugd zit het schilderen hem in de genen. Zijn vader is huisschilder en interieurdecorateur. Vanaf 1909 werkt Braque nauw samen met zijn vriend Pablo Picasso. Samen worden zij gezien als voorlopers van het Kubisme. Georges Braque werd geboren op 13 mei 1882 te Argenteuil.

Georges Braque groeide op in de Franse stad Le Havre. Zijn vader had een winkel in interieurdecoratie en was daarnaast huisschilder. De jonge Braque kwam dus al van jongs af aan in aanraking met verf en kwasten. Hij begon met een studie tot decorateur, hetzelfde beroep als zijn vader. Vanaf ongeveer 1897 tot 1899 volgde hij daarnaast ’s avonds een opleiding tot kunstschilder aan de École des Beaux-Arts. Hij vertrok in 1899 naar Parijs om daar in de leer te gaan bij een decorateur. Drie jaar later behaalde hij zijn certificaat, waarna hij aan de Académie Humbert een opleiding tot kunstschilder volgde.

Op een tentoonstelling van  ‘Les Fauves’, een groep kunstenaars die met name werkten met felle kleuren, raakte hij dusdanig onder de indruk van hun werk dat hij veel kenmerken van de stijl overnam. Braque stelde zijn Fauvistische werken in mei 1907 voor het eerst tentoon in Parijs. Toen in diezelfde stad in september 1907 de schilderijen van Paul Cézanne gezamenlijk in een museum werden vertoond, begon zijn stijl te veranderen. Braque ontmoette in die jaren bovendien Pablo Picasso en de twee werden goede vrienden. Samen ontwikkelden zij de Kubistische schilderstijl, mede gebaseerd op Cézanne. De werken van Picasso en Braque leken in die jaren zo erg op elkaar dat ze soms moeilijk te onderscheiden waren. Abstracte en hoekige vormen in monochrome kleuren kenmerkten hun werken.

Picasso en Braque werkten tot 1914 samen. In dat jaar schreef Georges Braque zich in bij het Franse leger om mee te vechten in de Eerste Wereldoorlog. Hij liep op het slagveld een hoofdwond op, raakte tijdelijk blind aan één oog en moest lang herstellen. Pas in 1917 begon Braque weer met schilderen. Hij ontwikkelde nu een meer persoonlijke stijl waarin de nadruk kwam te liggen op de textuur van de verf, stillevens over persoonlijke onderwerpen en fellere kleuren. Braque hield zich vanaf de jaren ’30 ook steeds vaker bezig met beeldhouwen en andere vormen van kunst. Hij heeft daardoor een gevarieerd oeuvre achter zijn naam. Georges Braque stierf op 31 augustus 1963 te Parijs.

<h3><b>Bronnen</b></h3>
<p>GeorgesBraque.org, <a href="http://www.georgesbraque.org/" target="_blank">Georges Braque and his paintings</a></p>
<p>Georges-Braque.com, <a href="http://www.georges-braque.com/" target="_blank">Georges Braque</a></p>
<p>The Art Story.org, <a href="http://www.theartstory.org/artist-braque-georges.htm" target="_blank">Georges Braque</a></p>
<p>Wikipedia, <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Braque" target="_blank">Georges Braque</a></p>
<p> </p>
<p><b>Afbeelding</b></p>
<p>El tornillo que te falta, <a href="http://eltornilloquetefalta.files.wordpress.com/2012/05/georges-braque.jpg" target="_blank">Georges Braque</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.