Geen afbeelding beschikbaar

13 mei jarig: Maria Christina van Oostenrijk

Beeldschoon, intelligent en manipulatief. Zo werd Maria Christina van Oostenrijk door tijdgenoten omschreven. De zus van de Franse koningin Marie-Antoinette wist het voor elkaar te krijgen dat ze haar eigen bruidegom mocht kiezen. Hierdoor raakte ze wel voorgoed vervreemd van haar broers en zussen. Maria Christina Johanna Josepha Antonia werd op 13 mei 1742 geboren in Wenen.

Maria Christina was het vijfde kind van keizer Frans I Stefanus van het Heilige Roomse Rijk en keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Ze was het favoriete kind van haar moeder, die haar liefkozend ‘Mimi’ noemde, omdat ze op dezelfde dag geboren was. Door deze favorietenrol kon Maria Christina haar moeder zo beïnvloedden dat deze haar toestand om met een partij naar eigen keuze te trouwen.  Haar bruidegom werd de weinig invloedrijke Albert van Saksen, een volle neef van Maria Christina.

Het huwelijk tussen Maria Christina en Albert was gelukkig, maar haar broer en vooral haar zussen waren er minder blij mee. Zij moesten, om politieke motieven, namelijk wel met een door hun moeder uitgekozen partij trouwen. Het bekendste voorbeeld hiervan is het jongste zusje van Maria Christina, Marie-Antoinette, die op 14-jarige leeftijd werd uitgehuwelijkt aan de Franse troonopvolger Lodewijk XVI. Bij een bezoek aan Versailles werd Maria Christina dan ook compleet genegeerd door haar zusje. Toen Marie-Antoinette in 1793 onder de guillotine terecht kwam  zou Maria Christina dan ook koelbloedig hebben gereageerd met de opmerking dat haar zusje nooit had moeten trouwen.

De slechte relatie tussen Maria Christina en haar broers en zussen had meer oorzaken. Zo kreeg zij voor haar huwelijk een veel grotere bruidschat en bovendien het hertogdom Teschen ‘cadeau’ van haar moeder. Ze werd in 1780 echter pas een echt invloedrijke vrouw doordat zij en haar man als gezamenlijke gouverneurs van de Oostenrijkse Nederlanden werden aangewezen. Maria Christina van Oostenrijk stierf op 24 juni 1798 op 56- jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.