Geen afbeelding beschikbaar

13 oktober jarig: Lillie Langtry, Claude van Frankrijk en Emilie le Breton

Ondanks haar huwelijk met de Ierse landbezitter Edward hield  de Britse actrice Lillie Langtry er meerdere verhoudingen op na. Een van haar minnaars was Albert Eduard, de latere koning Eduard VII van Engeland. Lillie Langtry werd geboren op 13 oktober 1853.

Een Franse koningin, een Brits actrice en een Molukse onafhankelijkheidsstrijder. Veel hebben ze niet gemeen, maar ze delen wel één ding:  13 oktober, hun geboortedag.

Claude van Frankrijk (1499-1524) was een koningin van Frankrijk.  Ze werd op 13 oktober 1499 geboren als de dochter van de Franse koning Lodewijk XII en zijn vrouw Anna van Bretagne. Op vijftienjarige leeftijd werd Claude uitgehuwelijkt aan Frans, de Graaf van Angoulême. Een jaar later overleed Lodewijk en werd haar man gekroond tot koning Frans I van Frankrijk. Ondanks het feit dat Claude en Frans samen maar liefst zeven kinderen kregen, was er toch geen sprake van een gelukkig huwelijk. De koning hield er meerdere maîtresses op na en de schoonmoeder van Claude, Louise van Savoie, domineerde het huwelijk. Toen Frans het hof verliet om zijn legers in Italië aan te sturen droeg hij het regentschap over aan zijn moeder, niet aan de koningin. Claude overleed 20 juli 1524 te Blois, op vierentwintig jarige leeftijd.

Emilie le Breton (1853-1929) beter bekend als Lillie Langtry was een Brits actrice. Emilie werd 13 oktober 1853 geboren op het Britse eiland Jersey. Op twintigjarige leeftijd trad zij in het huwelijk met Edward Langtry, een rijke Ierse landbezitter. Emilie kwam uiteindelijk terecht in Londen, waar ze een affaire begon met de kroonprins van Engeland, Albert Eduard. Vrijwel direct nadat Eduard de relatie verbrak in 1879 begon Emilie een nieuwe verhouding, dit maal met Prins Lodewijk van Battenberg.  In 1881 maakte Emilie in Londen haar acteerdebuut onder de naam Lilie. Al snel groeide ze uit tot een succesvol actrice en een jaar later vertrok ze naar de Verenigde Staten.  Hier begon Lillie in 1882 een affaire met de  miljonair Frederic Gebhard. Toch duurde het nog tot 1897 voordat ze officieel scheidde van haar man, Edward Langtry. Twee jaar later trad Lillie in het huwelijk met de rijke baron Hugo de Bathe. De twee verhuisden naar Monaco, waar Lillie op 15 februari 1929 overleed.

Chris Soumokil (1905-1966) was president van de Republiek van de Zuid-Molukken. Hij werd geboren op 13 oktober 1905 in het dorpje Obi. Soumokil vertrok al op jonge leeftijd naar Nederland om daar rechten te studeren, maar keerde na afronding van zijn studie weer terug in Nederlands-Indie. Na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië in 1949 werd Soumokil Minister van Justitie in de deelstaat Oost-Indonesië. Een jaar later probeerde de Indonesische president Soekarno de deelstaat op te heffen om zijn macht te consolideren, maar de lokale bevolking kwam hiertegen in opstand. Samen met een aantal anderen riep Soumokil op 25 april 1950 de onafhankelijke Republiek van de Zuid-Molukken uit. Een guerrillaoorlog met het Indonesische leger volgde, totdat Soumokil op 2 december 1963 gevangengenomen werd. De militaire rechtbank in Java veroordeelde hem tot de doodstraf. Op 12 april 1966 werd Soumokil geëxecuteerd door een vuurpeloton.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt