Geen afbeelding beschikbaar

14 april jarig: Filips III van Spanje

Hij wordt ‘de vrome’ genoemd en houdt zich liever bezig met jagen en dichten dan met regeren. Hoewel hij als een sympathieke heerser wordt gezien, is zijn politieke reputatie slecht. Filips III van Spanje werd geboren op 14 april 1578.

Filips groeide op aan het Spaanse hof in Madrid als lid van de Habsburgse dynastie. Hij was de zoon van de aartsvijand van de Nederlandse Republiek, Filips II. In Madrid werd hij onder andere onderwezen in Spaans, Portugees en astronomie om hem voor te bereiden op zijn toekomstige koningschap. Hij stond bekend als een rustig en vriendelijk kind, maar er werd wel aan zijn intelligentie getwijfeld.

Toen Filips II in 1595 stierf, volgde zijn zoon hem op. Een jaar na zijn troonsbestijging trouwde hij met Margaretha van Oostenrijk.  Spanje raakte in deze tijd in ernstige economische problemen. Filips had namelijk de handel van Nederland met Spanje en Portugal stil gelegd. Doordat het rijk zich in zo’n penibele situatie bevond ging Filips relatief snel akkoord met het voorstel van Johan van Oldebarneveldt om een wapenstilstand tussen de landen uit te voeren in 1609. Hierdoor kon er ook weer handel gedreven worden en de economie trok aan.

Filips III kreeg veel kritiek te verduren doordat hij vrijwel meteen na het bestijgen van de troon Francisco Gómez de Sandoval y Rojaz, de hertog van Lerma, aanstelde als belangrijkste adviseur. In werkelijkheid liet hij deze hertog eigenlijk zijn koninkrijk besturen terwijl hij zich bezig hield met zijn grote hobby’s dans, dichten en jagen. De hertog van Lerma maakte door zijn grote invloed vele vijanden en in 1617 was Filips genoodzaakt hem te ontslaan en zelf te gaan regeren.

De periode die hierop volgde was geen prettige tijd voor Filips. Spanje raakte namelijk betrokken bij de Dertigjarige Oorlo, die duurde van 1618 tot 1648. Ondanks dat de oorlog voor Spanje eerst vrij gunstig verliep, was de bevolking ontevreden over de belastingverhogingen die waren doorgevoerd om de oorlog te bekostigen. Filips III stierf op 31 maart 1621 en liet zijn land achter in een staat van verval. Zijn regeerperiode zou de geschiedenisboeken ingaan als een tijd van tegenslag en ondergang.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.