Walter Scott

14 augustus jarig: Walter Scott

De Schotse dichter en schrijver Walter Scott wordt vaak gezien als de uitvinder van de historische roman. Zijn boek Ivanhoe uit 1819 levert hem enorm veel succes op. Het werk wordt er met de jaren niet minder populair op: in 1953 wordt Ivanhoe verfilmd, gevolgd door een televisieserie in 1958. Walter Scott werd geboren op 14 augustus 1771 in Edinburgh.


Walter Scott was de zoon van een advocaat, maar werd voornamelijk opgevoed door zijn tante. Zij vertelde hem al op jonge leeftijd veel over oude Schotse verhalen. Toen Scott twaalf jaar oud was begon hij met een klassieke studie aan de Universiteit van Edinburgh. Daarna ging hij rechten studeren, waarnaast hij Italiaans, Spaans, Frans en Duits leerde. Na zijn studie ging Scott net als zijn vader als advocaat werken.


In 1797 trouwde Scott met Charlotte Mary Carpenter. In diezelfde periode raakte hij geïnteresseerd in het Duits Romanticisme en werd hij sterk aangetrokken tot de gotische roman, een literair genre dat mysterie, romantiek en horror combineerde. Scott begon zijn literaire carrière met het vertalen van diverse Duitse romans, waaronder Goethe’s Götz von Berlichingen in 1799. Daarnaast schreef hij verschillend poëtisch werk waaronder het driedelige The Minstrelsy of the Scottish Border, dat tussen 1802 en 1803 verscheen. In 1809 verscheen Scotts eerste historische roman The Lady of the Lake, waarmee hij grote bekendheid won.  Er volgden nog vele andere historische romans, waarvan de bekendste Ivanhoe is uit 1819.LeestipIvanhoeIvanhoe


€ 8.95 
Rond het midden van de jaren ’20 kreeg Scott te kampen met hoge financiële schulden. De uitgeverij Ballantyne, waar Scott mede verantwoordelijk voor was, ging namelijk failliet. Scott zette alles in het werk om zijn schulden terug te betalen, maar het faillissement ging ten koste van de kwaliteit van zijn romans. Naast zijn literaire activiteiten was Scott sherrif van Selkikshire en griffier van de hoogste Schotse rechtbank tot het einde van zijn leven. Hij overleed uiteindelijk op 21 september 1832 in Abbortford.

Bronnen

- Britannica.com, ‘Sir Walter Scott'.

- Poemhunter.com, ‘Biography of Sir Walter Scott’.

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, ‘Sir Walter Scott’.

 

Leestip

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Ivanhoe
Ivanhoe

€ 8.95

 

 

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.