Geen afbeelding beschikbaar

14 juli jarig: Gustav Klimt

“Alle kunt is erotiek”, aldus Gustav Klimt. De Oostenrijke kunstenaar schilderde vele werken in een unieke, symbolische en geheel eigen stijl, waarbij vrouwenlichamen vaak de afgebeelde onderwerpen waren.  Hij groeide uit tot één van de belangrijkste schilders van de kunststromingArt-Nouveau. Gustav Klimt werd op 14 juli 1862 geboren in een artistieke familie in voormalig Oostenrijk-Hongarije.

De vader van Klimt was goudgraveur en oorspronkelijk afkomstig uit Bohemen. Immigranten werden vaak gediscrimineerd als het op werk aankwam en de familie Klimt maakte dan ook periodes van bittere armoede mee. Klimt kon toch studeren aan de kunstacademie in Wenen, doordat hij in een studiebeurs wist te bemachtigen. Hij studeerde hier van 1876 tot 1883. Samen met zijn broer en een goede vriend richtte hij het ‘Genootschap van kunstenaars’ op. Met dit genootschap kreeg Klimt opdrachten voor muurschilderingen. Klimt blonk hierin zo uit dat hij in 1888 een onderscheiding van de Oostenrijke keizer Franz-Joseph kreeg. 

Rond de tijd van de onderscheiding schilderde Klimt nog vrij standaard, volgens de tradities. In 1892 veranderden er echter dingen. Zowel de vader van Klimt als zijn broer stierven, waardoor hij (financieel) verantwoordelijk was voor hun beide gezinnen. Hij nam meer opdrachten aan en beschilderde onder andere muren in de universiteiten van München en Wenen. Inmiddels was Klimt losgekomen van de ‘academische’ manier van schilderen. Bij de onthulling van de muren in Wenen spreidde hij een geheel eigen stijl ten toon. Hij had veel meer de nadruk gelegd op het menselijk lichaam en seksualiteit. De kritiek was niet van de lucht en de werken werden pornografisch genoemd.  De schilderingenwerden verwijderd uit de universiteit en Klimt nam geen publieke opdrachten meer aan.

Klimt trok zich hierna meer terug en begon zijn stijl meer te verfijnen. Ook had hij zijn levensgezel, Emilie Flöge ontmoet. Klimt hield het echter niet bij één vrouw. Hij verwekte tijdens zijn leven minstens  14 kinderen bij verschillende vrouwen.  Klimt reisde met Flögesfamilie in de zomers vaak af naar Italië, waar hij zeer waarschijnlijk de inspiratie opdeed voor zijn ‘gouden periode’, de stijl die hij gebruikte in zijn latere leven, gekenmerkt door het vrouwenlichaam en veel goudtinten. Onder andere zijn beroemdste werk De Kus (1907-1908) stamt uit deze tijd. Al tijdens Klimts leven werden zijn schilderijen ontzettend populair en na zijn dood nam dit alleen nog maar toe. Gustav Klimt stierf op 16 februari 1918, op 55 jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.