14 juni jarig: Sophie van Pruisen

Sophie van Pruisen is de dochter van de Duitse keizer Frederik III. Ze trouwt op 19-jarige leeftijd met de kroonprins van Griekenland, Constantijn I. Haar moeder, Victoria van Saksen, is (tevergeefs) fel tegen het huwelijk, omdat Griekenland een onbelangrijk land zou zijn. Na de moord op haar schoonvader wordt Sophie in 1913 koningin van Griekenland. Sophie van Pruisen werd geboren op 14 juni 1870.

Sophie Dorothea Ulrike Alice van Pruisen werd geboren in het Nieuwe Paleis in het Park Sanssouci in Potsdam, vlakbij Berlijn. Zij groeide op als de oudste dochter van in totaal zeven kinderen van keizer Frederik III en Victoria van Saksen, de oudste dochter van de Engelse koningin Victoria.

Over haar jeugd is weinig bekend, behalve dat zij een uitstekende relatie had met haar oma, koningin Victoria, en daardoor een grote voorliefde had voor Engeland en de Engelse cultuur. Op 19-jarige leeftijd trouwde zij met de Griekse kroonprins Constantijn I, net na het overlijden van haar vader. Haar moeder, Victoria van Saksen, keurde het huwelijk echter af. De positie van het Griekse koningshuis zou te onstabiel zijn en Griekenland bovendien een onderontwikkeld en onbelangrijk land.

Uit brieven blijkt dat Sophie het commentaar van haar moeder niet altijd op prijs stelde, hoewel zij wel haar voorbeeld volgde door zich in te zetten voor gezondheidszorg en betere rechten voor vrouwen. In 1889 trouwde Sophie toch met Constantijn en in 1891 besloot zij zich te bekeren tot het Grieks-Orthodoxe geloof. Haar broer, inmiddels keizer van Duitsland, verbood haar daarop terug te keren naar Duitsland. Nadat de relaties langzaam weer verbeterden mocht Sophie het land weer in.

In 1913 werd haar schoonvader, koning George I, vermoord, volgde Constantijn hem op en werd Sophie koningin van Griekenland. In de Eerste Wereldoorlog werd Constantijn verweten partij te kiezen voor Duitsland en nadat het koninklijke paleis in brand werd gezet, besloot het echtpaar te vluchten naar Zwitserland. Hun zoon Alexander werd koning, maar hij stierf al in 1920, waarna Constantijn en Sophie terug mochten keren. Na het verlies in de Grieks-Turkse Oorlog (1919-1922) werden ze definitief verbannen. Sophie van Pruisen overleed op 13 januari 1932 in Frankfurt am Main.

<h3>Bronnen</h3>
<p>-          Geni, <a href="http://www.geni.com/people/HM-The-Dowager-Queen-Sophie-of-Greece/6000000... Dorothea Ulrike Alice (…)</a> (13-6-2013)</p>
<p>-          Preussen, <a href="http://www.preussen.de/de/geschichte/1888_friedrich_iii./kinder/sophie.h... target="_blank">Sophie Prinzessin von Preussen (…)</a> (13-6-2013)</p>
<p>-          Trove, <a href="http://trove.nla.gov.au/ndp/del/article/4425514" target="_blank">Queen Sophie of Greece</a> (13-6-2013)</p>
<p><b> </b></p>
<h2>Afbeelding</h2>
<p>-          Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sophia_of_Prussia.jpg?uselang=nl" target="_blank">Sophia of Prussia</a> (13-6-2013)</p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.