Geen afbeelding beschikbaar

14 mei jarig: Pieter Cort van der Linden

Hij bekleedt verschillende functies in de Nederlandse regering en geeft van 1913 tot 1918 leiding aan een liberaal kabinet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog voert hij een neutrale politiek, omdat hij bang is dat Nederland anders haar onafhankelijkheid of haar koloniën zal verliezen. Pieter Cort van der Linden werd op 14 mei 1846 geboren in Den Haag.

Pieter Wilhelm Adriaan Cort van der Linden groeide op in een gezin met een remonstrantse geloofsovertuiging. Hij ging rechten studeren aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1869 zijn doctoraat behaalde. Tot 1879 werkte hij als advocaat, waarbij hij onder andere Hendrik Jut verdedigde. Jut had een moord gepleegd op een rijke weduwe en had zich daarmee de woede van het Haagse volk op zijn hals gehaald. Een kermisuitbater maakte van de stemming gebruik door klanten in ruil voor geld met mokerslagen hun woede te uiten op de nagemaakte ‘kop-van-jut’.

In 1897 werd Cort van der Linden Minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet Pierson-Goeman Borgesius. Hij zorgde in 1901 onder andere voor de Kinderwet, waarmee de zorg voor kinderen in Nederland werd verbeterd. Ook voerde hij de Leerplichtwet in. In dat jaar werd hij eveneens lid van de Raad van State. Tijdens de kabinetscrisis van 1905 gaf koningin Wilhelmina hem de geheime opdracht om een fusiekabinet te vormen van confessionele en liberale partijen. Cort van der Linden weigerde echter, omdat hij vond dat Nederland niet klaar was voor een dergelijk kabinet.

In 1913 vormde hij uiteindelijk toch een extraparlementair kabinet met confessionele en liberale ministers, waarvan hij zelf de premier was. Daarnaast was hij eveneens de Minister van Buitenlandse Zaken. Ondanks het feit dat hij werd gezien als een pro-Duitse premier (men noemde hem ‘Unter den Linden’, vernoemd naar een laan in Berlijn) voerde hij na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 een neutrale politiek. Hij was bang dat Nederland bij een actieve deelname haar onafhankelijkheid en haar overzeese koloniën zou verliezen.

Nadat Cort van der Linden de verkiezingen verloor in 1918 bleef hij lange tijd de laatste liberale premier uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis, totdat Mark Rutte deze positie in 2010 van hem overnam. Pieter Cort van der Linden overleed op 15 juli 1935.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.