Geen afbeelding beschikbaar

14 oktober jarig: James II, Simon van der Stel, Dwight D. Eisenhower

Hij is de opperbevelhebber van de geallieerden in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en is daarnaast acht jaar lang president van de Verenigde Staten. Dwight D. Eisenhower wordt geboren op 14 oktober 1890.

De laatste katholieke koning van Engeland, de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop en de opperbevelhebber van het geallieerde leger tijdens de Tweede Wereldoorlog lijken niet veel met elkaar overeen te komen. Toch delen James II, Simon van der Stel en Dwight D. Eisenhower minimaal één ding: hun geboortedatum is 14 oktober.

James II (1633-1701) was koning van Engeland, Schotland en Ierland vanaf 6 februari 1685. Hij was tevens de laatste katholieke monarch van dit koninkrijk. James kreeg veel kritiek te verduren, omdat hij teveel pro-katholiek zou zijn. Toen James een katholieke opvolger aanwees, barstte de bom. De adel in het land riep de hulp in van de protestantse Willem III van Oranje. Hij landde met een invasiemacht in Engeland en James ontvluchtte het land. In 1689 werden Willem III en zijn vrouw, de protestantse dochter van James, gezamenlijk protestants heerser over het koninkrijk. In de zomer van 1690 probeerde James terug te slaan en landde met een leger in Ierland. Dit leger werd echter verslagen door Willem III. James keerde terug naar Frankrijk waar hij in 1701 overleed.

Simon van der Stel (1639-1712) was een Nederlands ontdekkingsreiziger en was de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop. Zijn vader was de eerste gouverneur van het eiland Nederlands Mauritius en Simon werd geboren op een schip dat onderweg was naar het eiland. In 1679 werd Van der Stel aangewezen als commandeur van de Nederlandse Kaapkolonie, waarna hij in 1691 bevorderd werd tot gouverneur. Op de Kaap de Goede Hoop aangekomen ondernam hij een expeditie landinwaarts. Hij stichtte hier een nederzetting, het naar hem vernoemde Stellenbosch. Van der Stel stond bekend als een goede botanist en wijnbouwer. Zo stichtte hij de wijnboerderij Groot Constantia. De wijnen die hier sindsdien geproduceerd worden, zijn wereldwijd bekend. In 1699 trad hij af als gouverneur en zijn zoon volgde hem op. Dertien jaar later overleed hij op zijn wijnboerderij.

Dwight D. Eisenhower (1890-1969) was de 34e president van de Verenigde Staten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Eisenhower benoemd tot opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de invasie van Noord-Afrika in 1942 en 1943 en de invasie in Frankrijk en Duitsland in 1944 en 1945. In 1953 werd hij verkozen tot president van de Verenigde Staten. De acht jaar die Eisenhower president was, werden gedomineerd door de Koude Oorlog. Toen Stalin overleed in 1953 probeerde Eisenhower een brug te slaan naar de Sovjet Unie, die hier echter niet op reageerden. Tijdens zijn regering kwam er in 1953 een einde aan de oorlog in Korea. Bovendien zette hij NASA op, om te concurreren met Rusland in de wedloop om als eerste de ruimte te ontdekken. In 1961 trad hij na acht jaar redelijke vrede en economische stabiliteit af als president. In 1969 overleed hij op 78-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Washington D.C.

Partners: 

Personen: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!