Geen afbeelding beschikbaar

14 september jarig: Ivan Pavlov

Ivan Pavlov is bekend als één van de meest vooraanstaande fysiologen uit de geschiedenis en de ontdekker van het Pavlov-reflex. Ondanks dat hij bewonderd wordt door de leiders van de Sovjet-Unie, moet hij niets van het communisme hebben en zal hij ‘zelfs geen achterpoot van een kikker opofferen aan het sociale experiment van het regime’. Ivan Pavlov werd geboren op 14 september 1849.

Pavlov werd geboren in Ryazan, waar zijn vader Peter Pavlov de dorpspriester was. Ivan begon zijn opleiding aan de seminarie, de kerkelijke school, van Ryazan, maar stopte hier al snel mee om natuurwetenschappen en fysiologie aan de Universiteit van St. Petersburg te gaan studeren. Hier studeerde hij in 1875 met zeer goede resultaten af, waarna hij in 1883 promoveerde op het gebied van zenuwen in het hart.

In 1890 werd Pavlov hoogleraar aan de Universiteit van St. Petersburg, en dit was ook de plaats waar hij zijn bekendste werk op het gebied van conditionering deed. Tijdens het onderzoek naar de spijsvertering van honden kwam hij er achter dat honden al begonnen te kwijlen voordat zij te eten kregen. Door steeds voor het eten een belletje te laten rinkelen kon hij honden na een tijd laten kwijlen door alleen het belletje te laten rinkelen zonder hen te eten te geven. Dit was een vorm van conditionering, het uitlokken van een reactie op een prikkel, die bekend zou komen te staan als het Pavlov-reflex en hem in 1904 een Nobelprijs in de Geneeskunde opleverde.

Pavlov deed verder uitgebreid onderzoek naar reflexen en de reactie van het menselijk lichaam op stress en pijn door elektrische schokken. Hij ontdekte hierdoor dat mensen en dieren een bepaald punt hebben waarbij het lichaam zichzelf afsluit als het te veel pijn of stress te verdragen krijgt.

Na de Russische Revolutie was Pavlov niet enthousiast over het nieuwe Sovjet-regime. Ondanks dat hij geprezen werd door Lenin had hij een hekel aan de communisten. Na de moord op Sergei Kirov, een Bolsjewistische leider die waarschijnlijk door Stalin uit de weg is geruimd, stuurde hij verschillende brieven aan minister Molotov waarin hij de showprocessen veroordeelde. Ivan Pavlov overleed op 27 februari 1936 op 86-jarige leeftijd in Leningrad.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!