Geen afbeelding beschikbaar

15 april jarig : Leonardo da Vinci

“Ik heb God en de mensheid beledigd omdat mijn werk niet zo goed is geworden als had gemoeten.” Leonardo da Vinci is een van de belangrijkste figuren uit de Renaissance. Zijn kunstwerken en revolutionaire uitvindingen worden tegenwoordig nog bewonderd. Da Vinci werd op 15 april 1452 geboren in Vinci, Italië.

Leonardo da Vinci was de onwettige zoon van een Italiaanse notaris en een eenvoudige vrouw. Kort na zijn geboorte trouwde zijn moeder met een andere man en nam zijn vader het ouderschap op zich. Zijn ouders kregen veel kinderen met hun nieuwe partners en Leonardo da Vinci had uiteindelijk 17 halfzussen en –broers. Omdat zijn vader een redelijk welvarend man was, had Da Vinci toegang tot literatuur en kunstwerken.

Toen hij 15 jaar oud was, ging hij in de leer bij een schilderspraktijk, in Florence. Zijn omgeving zag al gauw hoe getalenteerd de jonge Da Vinci was. Na zijn opleiding te hebben volbracht, verkocht hij zijn diensten aan de hertog van Milaan, Ludovico Sforza. Hij begon zich naast de schilderkunst te verdiepen in wetenschappen zoals anatomie, technologie en de natuur. Zijn talent zorgde ervoor dat hij mocht werken voor veldheer Cesare Borgia en zelfs voor paus Leo X.

Terwijl Da Vinci meerdere leerlingen onderwees in de schilderkunst stopte hij zelf nooit met uitvinden en schilderen. Zo schilderde hij onder andere de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal, en maakte hij ontwerpen voor bijvoorbeeld een tank en een vliegmachine. Hij had echter de neiging om niet af te maken waar hij aan begon en er bestaan tientallen onafgemaakte ontwerpen en kunstwerken van Da Vinci.

Leonardo da Vinci was linkshandig, een eigenschap die in zijn tijd werd gezien als onnatuurlijk. Hij trok zich echter weinig aan van de tijdsgeest en schreef zelfs achterstevoren. Verder was hij een overtuigd vegetariër en dierenliefhebber. Over zijn liefdesleven is weinig bekend. Vanwege zijn intieme relatie met zijn leerlingen bestaan er theorieën die beweren dat Da Vinci homoseksueel was. Er zijn hier echter geen concrete bewijzen voor. Leonardo da Vinci stierf op 2 mei 1519 in Amboise, gelegen in Frankrijk.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt