15 augustus jarig: Napoleon Bonaparte, Antonius van Padua en Jan Campert

Zij vierden afgelopen eeuwen hun verjaardag op 15 augustus

Napoleon Bonaparte (1769-1821) was keizer van Frankrijk. Hij werd geboren op 15 augustus 1769 op het eiland Corsica in de stad Ajaccio. Zijn ouders waren van adellijke Genuese afkomst. Napoleon werd opgeleid in zijn jonge jaren als artillerie-officier op het Franse vaste land. Hij pleegde in 1799 een staatsgreep en kroonde zichzelf tot keizer van Frankrijk als Napoleon I in 1804. Volgens historicus Jacques Presser in zijn biografie van Napoleon uit 1946 was het festijn:  ‘Een te monsterachtige kakofonie, die hutspot van Childeric, Charlemagne, Henri IV en Oudheid.' Ondanks het hoge feestelijke gehalte werd er nauwelijks gefeest door het volk. Er kwamen maar weinig mensen op de plechtigheden af. Het volk had zijn buik vol van Franse koningen die zichzelf tot goden verhieven. Ze hielden vast aan de idealen van de Franse Revolutie. Het Eerste Keizerrijk van Napoleon kwam dan ook na tien jaar ten val. Lees verder over de kroning.

Antonius van Padua (1195-1231) was een Portugees heilige. Hij is de patroonheilige van de Franciscanen, verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden en patroon tegen schipbreuk, de pest en koorts. Hij werd geboren op 15 augustus 1195.

Jan Campert (1902-1943) was een Nederlands journalist, dichter, schrijver en verzetsman. Hij is vooral bekend door het gedicht De achttien doodden. Hij schreef dit naar aanleiding van de executie van vijftien verzetshelden. Hij werd geboren op 15 augustus 1902.

Partners: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Archeologie Magazine

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Archeologie Magazine

Lees het  komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.

Lees Archeologie Magazine

Lees de special in het komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.

Lees Archeologie Magazine

Lees de special in het komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.