Geen afbeelding beschikbaar

15 augustus jarig: Napoleon Bonaparte, Antonius van Padua en Jan Campert

Zij vierden afgelopen eeuwen hun verjaardag op 15 augustus

Napoleon Bonaparte (1769-1821) was keizer van Frankrijk. Hij werd geboren op 15 augustus 1769 op het eiland Corsica in de stad Ajaccio. Zijn ouders waren van adellijke Genuese afkomst. Napoleon werd opgeleid in zijn jonge jaren als artillerie-officier op het Franse vaste land. Hij pleegde in 1799 een staatsgreep en kroonde zichzelf tot keizer van Frankrijk als Napoleon I in 1804. Volgens historicus Jacques Presser in zijn biografie van Napoleon uit 1946 was het festijn:  ‘Een te monsterachtige kakofonie, die hutspot van Childeric, Charlemagne, Henri IV en Oudheid.' Ondanks het hoge feestelijke gehalte werd er nauwelijks gefeest door het volk. Er kwamen maar weinig mensen op de plechtigheden af. Het volk had zijn buik vol van Franse koningen die zichzelf tot goden verhieven. Ze hielden vast aan de idealen van de Franse Revolutie. Het Eerste Keizerrijk van Napoleon kwam dan ook na tien jaar ten val. Lees verder over de kroning.

Antonius van Padua (1195-1231) was een Portugees heilige. Hij is de patroonheilige van de Franciscanen, verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden en patroon tegen schipbreuk, de pest en koorts. Hij werd geboren op 15 augustus 1195.

Jan Campert (1902-1943) was een Nederlands journalist, dichter, schrijver en verzetsman. Hij is vooral bekend door het gedicht De achttien doodden. Hij schreef dit naar aanleiding van de executie van vijftien verzetshelden. Hij werd geboren op 15 augustus 1902.

Partners: 

Personen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.