15 januari jarig: Molière

“Ik wil me met de belachelijke trekjes van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal aangenaam verbeelden”, aldus Frans dramaturg en toneelschrijver Molière. De satirische komedies die hij schrijft veranderen het aanzien van de klassieke Franse komedie voorgoed. Molière werd geboren op 15 januari 1622.

Jean-Baptiste Poquelin, zoals Molière voor het aannemen van zijn toneelnaam heette, groeide op in Parijs. Na het doorlopen van een jezuïetenschool ging hij rechten studeren aan het Collège de Clermont (het huidige Lyceum Louis-le-Grand). Zijn belangstelling in de toneelwereld werd al op jonge leeftijd gewekt. Vlakbij het stoffeerderwinkeltje van zijn vader bevonden zich twee locaties waar komieken dagelijks toneelstukjes opvoerden: de Pont-Neuf en Hôtel de Bourgogne. Poquelin ging daar vaak met veel plezier kijken en kwam zo op het idee zijn leven te wijden aan het theater.

Na zijn ontmoeting met de actrice Madeleine Béjart sloot Jean-Baptiste zich in 1643 samen met haar aan bij een rondreizend toneelgezelschap, Illustre Théâtre. Dit was het moment waarop hij zich Molière ging noemen. Na een aantal mislukte pogingen om in Parijs hun brood te verdienen, leverden ook de twaalf jaar die het gezelschap door Frankrijk zwierf weinig successen en verdiensten op. Toch verfijnde Molière in deze periode zijn acteurscapaciteiten en ging hij daarnaast zelf toneelstukken schrijven, waaronder het blijspel L'Étourdi (1655).

In 1658 keerde Molière met een aantal leden van Illustre Théâtre terug naar Parijs. Met een reeks kluchten en blijspelen, Les précieuses ridicules, maakte hij indruk op Lodewijk XIV. De Franse koning waardeerde de manier waarop Molière kritiek op de adel en geestelijkheid op komische wijze vertaalde naar het podium. Molières theatergezelschap werd omgedoopt tot Troupe des Monsieur en mocht optreden in de beste theaters van Parijs.

In 1662 trouwde Molière met de 17-jarige Armande Béjart, waarschijnlijk de dochter van Madeleine. In het decennium dat volgde schreef Molière zijn bekendste werken, zoals Dom Juan (1665) en L’Avare. Op 17 februari 1673, tijdens de opvoering van het toneelstuk The Imaginary Invalid, dat hij zelf had geschreven en waarin hij een hypochondrist speelde, zakte hij al bloedspuwend in elkaar. Diezelfde avond overleed hij op 51-jarige leeftijd in zijn huis aan de Rue Richelieu, aan de gevolgen van tbc.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.