Geen afbeelding beschikbaar

15 juni jarig: Joeri Andropov

Als secretaris-generaal van de Communistische Partij is Joeri Andropov 15 maanden lang de machtigste persoon van de Sovjet-Unie. Als staatshoofd stelt Andropov zichzelf ten doel verschillende politieke en economische hervormingen door te voeren die onder andere de corruptie van Russische ambtenaren moet tegengaan. Joeri Andropov werd geboren op 15 juni 1914.


Als zoon van de spoorwegarbeider Vladimir Konstantinovich Andropov en Yevgenia Karlovna Fleckenstein groeide Andropov op in Nagutskoye in het zuiden van Rusland. Als tiener werkte Andropov als telegrafist, filmoperateur en veerman op de rivier de Volga. Later ging hij studeren aan de technische hogeschool bij Rybinsk en aan de Petrozavodsk Universiteit. In 1930 werd Andropov lid bij de communistische jeugdorganisatie Komsomol, waar hij zes jaar later functionaris werd.


Andropov werd in 1939 lid van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, in de periode na de Grote Zuivering rond het midden van de jaren ‘30, waarin Stalin honderden politieke tegenstanders liet ombrengen.Een jaar later werd hij ook secretaris van de Komsomol. Tijdens Operatie Barbarossa, de Duitse aanval op de Sovjet-Unie op 22 juni 1941, vocht Andropov als guerrilla strijder over de Duitse grens. Na de dood van Stalin in 1953 werd Andropov ambassadeur van de Sovjet-Unie in Hongarije. In 1956 vond de Hongaarse Opstand plaats, die gericht was tegen het stalinistische bewind. Andropov wist deze opstand neer te slaan.


In 1967 werd Andropov door de toenmalige leider van de Sovjet-Unie Leonid Brezjnev benoemd tot hoofd van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Daarnaast werd hij lid van het Politbureau, het uitvoerend orgaan van de Communistische Partij. Na het overlijden van Brezjnev in 1982 werd Andropov secretaris-generaal van de Communistische Partij. Een jaar later werd hij officieel staatshoofd van de Sovjet-Unie met zijn benoeming tot voorzitter van het presidium van de Opperste Sovjet.


Andropov had als doel verschillende politieke en economische hervormingen door te voeren. Hij liet verschillende corrupte Sovjetambtenaren arresteren en wilde de Russische economie nieuw leven inblazen met een nieuw economisch experiment: het Nieuwe Economische Mechanisme. Ondernemingen zouden daarbij meer autonomie krijgen om innovatie en een snellere technologische ontwikkeling in Rusland te stimuleren. Door zijn slechte gezondheid kon Andropov zijn hervormingen echter niet ten uitvoer brengen. Joeri Andropov overleed op 9 februari 1984 in Moskou en werd als staatshoofd opgevolgd door zijn rivaal Konstantin Tsjernenko.

Bronnen


- Britannica.com, ‘Yuri Vladimirovich Andropov’.


- Coldwar.org, ‘Yuri Andropov’.

Landen: 

Personen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.