15 maart jarig: Berthold Schenk von Stauffenberg

Berthold Schenk von Stauffenberg is een Duitse rechter van hoge afkomst die samen met zijn jongere broer Claus Schenk von Stauffenberg in 1944 een aanslag op Adolf Hitler pleegt. De bomaanslag mislukt en de groep samenzweerders waar ze deel van uitmaken wordt opgepakt en geëxecuteerd. Berthold Schenk von Stauffenberg werd geboren op 15 maart 1905 in Stuttgart.

Berthold Schenk von Stauffenberg was de oudste van vier broers. Hij groeide op in een welvarend katholiek Duits gezin en woonde gedurende zijn jeugd in een kasteel. De familie Von Stauffenberg was een van de meest vooraanstaande oude aristocratische families in Zuid-Duitsland. Na zijn middelbareschooltijd studeerde Von Stauffenberg rechten aan verschillende Duitse universiteiten, waaronder die van Berlijn, München en Tübingen. Hij promoveerde aan deze laatstgenoemde universiteit en gaf vanaf 1929 les in volkenrecht aan het Keizer Wilhelm Instituut in Berlijn. Twee jaar later werkte hij nog een tijd voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Geen lid van de NSDAP

Vanaf 1939 ging hij werken bij de Duitse marine als adviseur op het gebied van internationaal recht. Toen Adolf Hitler aan de macht kwam voelde Von Stauffenberg, net als zijn broer Claus, weerstand tegen het anti-Joodse karakter van de nazi’s. Hij werd dan ook geen lid van de NSDAP. Samen met andere officieren zette hij in 1944 de ‘Operatie Walküre’ op. De groep had niet alleen het uit de weg ruimen van Hitler voor ogen, maar richtte zich op het plegen van een serieuze staatsgreep. Het huis van Von Stauffenberg in Berlijn fungeerde als ontmoetingsplaats voor de groep. Uiteindelijk plaatste zijn broer Claus de bom in Hitler’s hoofdkwartier Wolfsschanze.

Mislukte Operatie Walküre

De bom ging af, maar Hitler overleefde de aanslag zonder noemenswaardige verwondingen. De groep samenzweerders werd opgepakt en op één lid na werden alle betrokkenen geëxecuteerd. Von Stauffenberg werd door de Gestapo ondervraagd en later in het Volksgerechtshof tijdens een ‘showproces’ veroordeeld tot de doodstraf. Op 10 augustus 1944 werd hij meermaals gewurgd en uiteindelijk stierf hij een pijnlijke, langzame dood aan de strop.

Bronnen

- Gedenkstätte Deutsche Widerstand, Berthold Schenk Graf von (…)

- Priceton.edu, Berthold von Stauffenberg (…)

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Berthold von Stauffenberg (…)

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!