Geen afbeelding beschikbaar

15 maart jarig: Lord Melbourne

“Ik denk dat het verdomde saai zal zijn.” Met frisse tegenzin stemt William Lamb, beter bekend als Lord Melbourne, er in 1834 mee in om minister-president van het Verenigd Koninkrijk te worden. Uiteindelijk haalt hij met meeste plezier uit de opvoeding van de Britse koningin Victoria, die tijdens zijn regeerperiode als 18-jarige de Britse troon bestijgt. William Lamb werd geboren op 15 maart 1779.

William Lamb, beter bekend als Lord Melbourne, werd geboren op 15 maart 1779 als de zoon van Sir Penniston Melbourne, de burggraaf van Melbourne. Op jonge leeftijd onderhield hij goede relaties met een aantal romantische radicale denkers, waaronder de beruchte schrijver Lord Byron. In 1812 kwam Melbourne voor het eerst in de publiciteit toen bleek dat zijn vrouw, Lady Caroline Ponsonby, een affaire had met Lord Byron. De verhouding resulteerde in een groot schandaal, maar Melbourne bleef trouw aan zijn vrouw. Pas veel later, in 1825, zouden de twee alsnog uit elkaar gaan.

Evenals zijn vader werd Melbourne lid van de hervormingsgezinde Whig partij. In 1806 kreeg hij een zetel in het Britse Lagerhuis, maar hij begaf zich hier vooral op de achtergrond en viel niet op. Na de dood van zijn vader in 1828 kreeg hij de titel burggraaf van Melbourne en mocht hij toetreden tot het Britse Hogerhuis. Twee jaar later werd hij benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken in de regering van Lord Grey. Melbourne kwam bekend te staan als een voorstander van het compromis en verkreeg vooral aanzien door zijn milde maar effectieve maatregelen tijdens de ‘Swing Riots’ in 1831.

Drie jaar later werd Melbourne benoemd tot opvolger van Lord Grey en werd hij de nieuwe minister-president van het Verenigd Koninkrijk. Zijn regeerperiode, die met een korte onderbreking uiteindelijk zou duren tot 1841, staat bekend als relatief rustig. Er vonden geen oorlogen plaats en de compromisgezinde Melbourne voerde slechts milde hervormingen door. Zijn belangrijkste prestatie was uiteindelijk de begeleiding van de opvoeding van de jonge koningin Victoria, die in juni 1837 als 18-jarige de Britse troon besteeg. De twee werden goede vrienden en de minister-president spendeerde per dag wel vier tot vijf uur aan het geven van lessen aan Victoria.

Nadat Melbourne in 1841 met pensioen ging bleven de twee elkaar nog lang schrijven, maar uiteindelijk vervaagde het contact. Dit kwam grotendeels omdat Victoria inmiddels zelf getrouwd was, en de correspondentie dus als ongepast werd gezien. William Lamb overleed 24 november 1848 op 69-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.