15 mei jarig: Prins Klemens von Metternich

Hij baarde opzien door als Oostenrijks diplomaat in een tijd van opkomende democratische sentimenten juist een groot voorstander van de monarchie en oude hiërarchieën te zijn. Toch speelde hij een belangrijke rol bij het tot stand komen van vrede in Europa. Hij was volgens sommige historici zo invloedrijk dat zij de tijd dat hij leefde het Metternich-tijdperk noemen. Prins Klemens von Metternich werd geboren op 15 mei 1773.

Von Metternich werd geboren in het Duitse Koblenz als zoon van een belangrijk diplomaat. Hierdoor genoot hij een goede opleiding, hij studeerde aan de universiteiten van Straatsburg en Mainz. Zijn politieke carrière in Oostenrijk begon al op jonge leeftijd, want toen hij twintig jaar oud was werd hij ambassadeur in de Nederlanden. Deze functie zou hij maar kort bekleden, aangezien de Nederlanden een jaar later in Franse handen vielen. Von Metternich werd politiek actief in de tijd van de Franse Revolutie, waaraan hij overigens een hekel had.

In 1795 trouwde Von Metternich met zijn eerste vrouw, Eleonore von Kaunitz. Zij overleed tot verdriet van haar man in 1825. Samen kregen ze zeven kinderen. Von Metternich bekleedde verschillende politieke functies in zijn leven. In 1809 werd hij door de Oostenrijkse keizer Frans II (1768-1835) tot minister van Buitenlandse Zaken benoemd, een functie die hij 39 jaar bekleedde. Aanvankelijk was hij pro-Napoleon, maar toen deze aan de verliezende hand was, nam hij een meer neutrale houding aan.

Nadat Napoleon verslagen was, beleefde Von Metternich zijn politieke hoogtepunt. Tijdens het Congres van Wenen in 1815, waarin de nieuwe machtsverhoudingen in Europa werden vastgelegd, had hij veel invloed op de uitkomst. Hij botste met de Russische tsaar Alexander I (1777-1825) maar zorgde er wel voor dat de Russische invloed in Europa beperkt bleef. De vrede die in Europa tot stand kwam wordt dan ook door velen aan hem toegeschreven. De rest van de 19e eeuw braken er in Europa geen grote  oorlogen meer uit.

Na het Congres van Wenen probeerde Metternich vooral het bereikte machtsevenwicht vast te houden. Hij was feitelijk de leider van Oostenrijk omdat de zwakke keizer Ferdinand I (1793-1875) naar hem luisterde. Metternich bleef zich de rest van zijn leven verzetten tegen nieuwe politieke stromingen als het liberalisme. Hij stierf op 11 juni 1859 op 86-jarige leeftijd.

<h3>Bronnen</h3>
<p>&nbsp;</p>
<p><a href="http://biography.yourdictionary.com/klemens-von-metternich" target="_blank">Biography.Yourdictionary</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Noble, Western<em> Civilization beyond boundaries</em></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Metternich" target="_blank">Wikipedia</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<h3>Afbeelding</h3>
<p>&nbsp;</p>
<p><a href="http://en.wikipedia.org/wiki/File:Prince_Metternich_by_Lawrence.jpeg" target="_blank">Wiki Commons</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt