Geen afbeelding beschikbaar

15 september jarig: Maria van Hongarije

Maria van Hongarije werd op 1-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de zoon van de koning van Hongarije en Bohemen, die op dat moment nog niet geboren was. Zij trouwden uiteindelijk op 22 juli 1515. Maria van Hongarije werd geboren op 15 september 1505.

Maria van Hongarije werd op 15 september 1505 geboren als dochter van de edelman Filips de Schone en Johanna van Castilië. Maria werd samen met haar broer, de bekende Habsburgse koning Karel V, opgevoed door de landvoogdes van de Nederlanden: Margaretha van Oostenrijk.

Maria’s man, Lodewijk van Hongarije, stierf in 1526 in de strijd tegen de Turken. Maria trouwde hierna niet meer. Toch wist zij een belangrijke machtspositie te behouden door haar broer keizer Karel V. In 1530 gaf hij Maria van Hongarije namelijk de functie van landvoogdes der Nederlanden. Maria streed als landvoogdes tot 1543 voor de eenheid en sociale cohesie binnen de Nederlanden. 

Maria van Hongarije steunde gedurende haar leven de politiek van de Karel V. Hoewel ze ook zijn onderdrukking van de protestanten liet uitvoeren, deden er veel geruchten de ronde dat Maria zich zelf ook tot het protestantisme aangetrokken voelde. Er valt in ieder geval met zekerheid te stellen dat Maria zich interesseerde in het humanisme. Zo had zij persoonlijk briefcontact met Erasmus. Daarnaast had ze belangstelling voor de kunst van de renaissance. 

Meer informatie over Maria van Hongarije

<h3>Leestip</h3>
<p><strong><a title="Bestel" href="http://www.verloren.nl/boeken/2086/254/1954/politiek-en-bestuur/maria-va... target="_blank"><img class="alignleft" alt="Boek" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/oldimages/boek1.jpg" width="88" height="126" /></a><br /> Titel:</strong>                         Maria van Hongarije en haar hof (1505-1558)<br /><strong>Redactie:</strong>                Jacqueline Kerkhoff<br /><strong>ISBN:                        </strong>9789065509413<br /><strong>Uitgever:</strong>                  Verloren<br /><strong>Prijs:                        </strong>€ 29</p>
<p> <a title="Bestel" href="http://www.verloren.nl/boeken/2086/254/1954/politiek-en-bestuur/maria-va... title="isg-button" alt="" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2012/02/isg-button4.gif" width="160" height="40" /></a></p>
<p> </p>

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.