16 april jarig: Charlie Chaplin

“Uiteindelijk is alles een grap”, aldus Charlie Chaplin. De wereldberoemde acteur en komiek werd naar eigen zeggen op 16 april 1889 geboren in Londen Zelfs de Britse veiligheidsdienst MI5 kon dit echter niet verifiëren.

De ouders van Charlie, Charles Chaplin en Hannah Hariette Hill, scheidden spoedig na zijn geboorte. Ze waren allebei werkzaam als artiest in reizende toneelgezelschappen. Na de scheiding bleven Charlie en zijn oudere broer Sydney achter bij zijn moeder. Zij moest nu alleen de kost verdienen en bracht zodoende haar kinderen onder in het armenhuis. Een paar jaar later werd ze opgenomen in een gesticht als gevolg van de geestenziekte waarmee ze te kampen had.

In 1913 bemachtigde Charlie, op waarschijnlijk 4-jarige leeftijd, zijn eerste rol als acteur en een aantal jaar later vertrok hij naar Amerika, waar hij zijn grote faam verwierf. Toch bleef er altijd veel onduidelijkheid over zijn bestaan. Er bestond namelijk geen geboorteakte om uitsluitsel te geven over de datum of plaats waar hij ter wereld zou zijn gekomen.

Bij de acteur zelf bestond ook onzekerheid over zijn familiegeschiedenis. In 1971 ontving hij een brief van ene Jack Hill. Deze Britse leeuwentemmer beweerde dat hij en Chaplin beiden in een zigeunerkamp in Birmingham waren geboren.  Er kan niets met zekerheid worden gezegd over de brief, maar volgens één van de zoons van Chaplin hechtte zijn vader grote waarde aan de brief en meende hij dat hij van de zigeuners afstamde.

Over Chaplins etnische afkomst is ook veel gespeculeerd. Hij werd gedoopt in de Anglicaanse Kerk, maar velen meenden dat hij in werkelijkheid joods was. De nazi’s portretteerden hem in hun propaganda steevast als jood, maar ook hier is geen enkel bewijs voor te vinden. Chaplin heeft zelf nooit ontkend dat hij joods was, omdat dit volgens hem zou suggereren dat het jodendom iets slechts is.

Chaplin stond zijn hele leven bekend als uiterst links. Zo weigerde hij zijn steun voor zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog uit te spreken en liet hij zich kritisch uit over het kapitalisme. Dit zorgde ervoor dat zowel MI5 als de FBI onderzoek naar hem deden. Charlie Chaplin stierf op 25 december 1977 op (waarschijnlijk) 88-jarige leeftijd.

 

Hier vind je meer informatie over Charlie Chaplin.

Meer weten

Meer lezen over: 

Meer lezen over: 

Personen: 

Museum Bronbeek organiseert van 20 t/m 27 oktober 2019 in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ lezingen, films, muziek, dans, theater, talkshow en exposities rond het thema ‘Zij/hij’. Deze ‘Week’ is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Het gedetailleerde programma is vanaf 1 oktober als PDF te downloaden.

 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!