Rios Montt: Escuela Politécnica

16 juni jarig: José Efraín Ríos Montt

Hij dient lange tijd in het Guatemalteekse overheidsleger en is nauw betrokken bij de oorlog tegen guerrillagroeperingen in het land. Nadat een poging in 1974 om op democratische wijze president te worden mislukt, pleegt hij in 1982 een succesvolle staatsgreep met steun van de CIA. Hij wordt verdacht van 70.000 doden in Guatemala. José Efraín Ríos Montt werd geboren op 16 juni 1926.

Over de jeugd van José Efraín Ríos Montt is vrijwel niets bekend, behalve dat hij werd geboren in Huehuetenango, een plaats in westelijk Guatemala. In 1946 schreef hij zich in voor het Guatemalteekse leger, waar hij zijn militaire carrière begon als kadet. Montt klom snel omhoog in de militaire hiërarchie. Hij werd in 1970 opperbevelhebber van het Guatemalteekse leger. Montt nam echter geen genoegen met een hoge militaire functie. In 1974 stelde hij zich verkiesbaar als kandidaat in de Guatemalteekse presidentsverkiezingen. Hij won, maar werd beschuldigd van fraude en moest tijdelijk het land verlaten.

Toen Montt in 1978 terugkeerde naar Guatemala hield hij zich aanvankelijk afzijdig van de bloedige burgeroorlog die daar heerste. Hij werd lid van een rechtse fundamentalistische kerk en begon als priester te prediken. Vier jaar later werd het toenmalige Guatemalteekse regime ontzet door een staatsgreep. De coupplegers vroegen aan Montt of hij het land wilde leiden en Montt accepteerde het aanbod. Hij vormde samen met de coupplegers in 1982 een militair bestuur en ontbond het Guatemalteekse parlement. Hij beloofde dat hij corruptie zou beëindigen en zich zou inzetten voor het respecteren van mensenrechten.

Onder zijn bevel hervatte het Guatemalteekse leger de eerdere wreedheden. De boerenbevolking in de opstandige gebieden, die voor het grootste gedeelte uit Maya’s bestond, werd afgeslacht. Tijdens deze militaire operatie kwamen 70.000 boeren om het leven. In 1983 werd Montt tijdens een nieuwe staatsgreep ontzet uit zijn functie. Hij probeerde daarna nog een aantal keren op democratische wijze aan de macht te komen, maar dit mislukte.

José Efraín Ríos Montt is tegenwoordig verwikkeld in een rechtszaak. Hij wordt beschuldigd van genocide en het schenden van mensenrechten. De datum van de rechtszaak is nog niet vastgesteld.

Afbeelding:

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.