Geen afbeelding beschikbaar

16 oktober jarig: Austen Chamberlain

Hij was de zoon van een vooraanstaand politicus en begon later ook zelf aan een politieke loopbaan. Als de Britse minister van Buitenlandse Zaken slaagde hij er tussen 1924 en 1929 in om de vrede in Europa te bewaren, maar na zijn aftreden kon hij niet voorkomen dat Groot-Brittannië onder zijn halfbroer Neville alsnog afstevende op een oorlog. Austen Chamberlain werd geboren op 16 oktober 1863.

Austen Chamberlain werd geboren op 16 oktober 1863 te Birmingham. Hij was de zoon van ondernemer en politicus Joseph Chamberlain en diens vrouw Harriet Kenrick. Zij overleed tijdens de geboorte van Austen, waarna Joseph hertrouwde met Florence, een nicht van Harriet. Als gevolg van dit huwelijk kreeg Austen nog een aantal halfbroers, waaronder de latere Britse premier Neville Chamberlain. Joseph had voor ogen dat ook Austen in zijn voetsporen zou treden en daarom stuurde hij zijn zoon onder meer naar Parijs en Berlijn, waar Austen kennis maakte met Otto von Bismarck.

Na zijn terugkeer in Groot-Brittannië werd de 29-jarige Austen in 1896 namens de Liberal Unionist Party voor het eerst gekozen in het Britse Parlement. In de daaropvolgende jaren vervulde hij meerdere belangrijke overheidsposities, waaronder tweemaal minister van financiën en eenmaal voorzitter van het parlement. Het hoogtepunt van de politieke loopbaan van Austen kwam echter pas toen hij in 1924 benoemd werd tot minister van Buitenlandse Zaken.

Hij was in deze rol onder meer verantwoordelijk voor het behouden van de vrede in het steeds onrustiger wordende Europa. Zo bevorderde hij de ‘entente cordiale’ met Frankrijk, speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Verdrag van Locarno (1925) en liet hij Groot-Brittannië in 1928 aansluiten bij het Briand Kellog pact, dat erop gericht was om zogeheten ‘aanvalsoorlogen’ uit te bannen.

Na het einde van zijn termijn in 1929 bleef Austen nog acht jaar actief als ‘backbencher’ in het Britse parlement. In deze periode waarschuwde hij veelvuldig voor het gevaar van Hitler en de herbewapening van Duitsland, een situatie die zijn halfbroer - premier Neville Chamberlain - ernstig leek te onderschatten. Sir Joseph Austen Chamberlain overleed op 17 maart 1937 te Londen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.