Hannie Schaft

16 september jarig: Peter V, Hannie Schaft, Appie Baantjer

“Ik schiet beter” zegt Hannie Schaft koelbloedig tegen de Duitse soldaat die haar moet executeren. Een paar weken eerder is ze gearresteerd door de Sicherheidsdienst omdat ze als lid van het verzet zes moordaanslagen heeft gepleegd op NSB’ers. Hannie Schaft werd geboren op 16 september 1920.

Een Portugese koning, een Nederlandse verzetsstrijder en de auteur van detectiveromans. Veel lijken Peter V, Hannie Schaft en Appie Baantjer niet met elkaar gemeen te hebben. Toch delen ze één ding, hun geboortedag: 16 september.


Peter V (1837-1861) was van 1853 tot 1861 koning van Portugal. Hij werd geboren op 16 september 1837 als de oudste zoon van koning Ferdinand II en koningin Maria II. In 1853 overleed zijn moeder en werd de 16 jarige Peter gekroond tot koning van Portugal. Onder zijn bewind maakte het land een periode van sterke modernisering door. Er werden nieuwe wegen aangelegd, het aantal telegraaflijnen werd uitgebreid en er werd veel geïnvesteerd in een betere gezondheidszorg. In 1856 brak een grote cholera-epidemie uit onder de bevolking van de hoofdstad Lissabon. De meeste aristocraten ontvluchtten direct de stad, maar Peter bleef en bezocht de zieken in verscheidene ziekenhuizen. Dit leverde hem grote populariteit op onder de bevolking. In 1858 trad Peter in het huwelijk met de Duitse prinses Stephanie, maar zij overleed een jaar later aan difterie. De koning was zo ontroostbaar dat hij last kreeg van een zware depressies. In 1861 overleed Peter op 24 jarige leeftijd aan de gevolgen van griep. 


Hannie Schaft (1920-1945) was een Nederlandse verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werd op 16 september 1920 geboren te Haarlem. In 1938 begon ze aan haar rechtenstudie in Amsterdam, maar na de inval van de Duitsers in 1940 keerde ze terug naar Haarlem. Daar sloot ze zich aan bij de Raad van Verzet, een groep communistische verzetsstrijders. Samen met Jan Bonekamp en Freddie en Truus Oversteegen pleegde ze verschillende moordaanslagen op collaborateurs en NSB’ers. In het voorjaar van 1945 werd Schaft gearresteerd en op 17 april, drie weken voor het einde van de oorlog, besloot de Sicherheidsdienst (SD) haar ter dood te veroordelen. Toen de soldaat die haar moest executeren met zijn eerste schot haar slechts schampte, merkte Schaft laconiek op “Ik schiet beter”. Een medewerker van de SD schoot daarop zijn hele machinegeweer leeg op het lichaam van Schaft. Op 27 november 1945 werd het stoffelijk overschot van Hannie Schaft met militaire eer herbegraven op de Eerebegraafplaats Bloemen te Overveen.Appie Baantjer (1923-2010) was een Nederlands politieman en schrijver van detectiveromans. Hij werd op 16 september 1923 geboren te Urk. In 1945 kreeg Baantjer een baantje bij de politie van Amsterdam en zes jaar later begon hij aan zijn opleiding tot rechercheur. Naast zijn werk als politieagent begon hij met het schrijven van detectiveromans, maar zijn eerste boek 5x8 werd geen succes. In de jaren ’60 bedacht Baantjer het personage De Cock, dat hij baseerde op twee van zijn collega’s op het bureau Warmoesstraat. In het eerste boek, Een stop voor Bobby, speelde rechercheur De Cock nog een bijrol, maar dit zou al snel veranderen. Uiteindelijk verschenen er meer dan 70 boeken in de Baantjer-reeks en werd ook de televisieserie, die in 1995 debuteerde, een groot succes. In oktober van 2008 kondigde Baantjer aan te stoppen met de De Cock-serie. Nog datzelfde jaar werd er bij de auteur hartfalen geconstateerd en twee jaar later bleek hij ook nog slokdarmkanker te hebben. Appie Baantjer overleed op 29 augustus 2010 te Alkmaar.


Afbeelding


Onbekende fotograaf, GaHetNa Nationaal Archief [Public domain via Wikimedia Commons]

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.