Taksin de Grote

17 april jarig: Taksin de Grote

Phraya Taksin slaagt er halverwege de 18e eeuw in de vijandige Birmezen te verdrijven en zijn uiteengevallen vaderland te herenigen in het koninkrijk Siam, het huidige Thailand. Vanwege zijn dapperheid en leiderschapskwaliteiten wordt hij in 1767 gekroond tot koning en gaat hij uiteindelijk de boeken in als één van de grootste heersers uit de Thaise geschiedenis. Taksin de Grote werd geboren op 17 april 1734.

De latere koning van Siam kwam ter wereld in Ayutthaya, een stadstaat die in 1350 was gesticht en die het machtscentrum van het Thaise schiereiland vormde. Bij zijn geboorte gaven zijn Chinese vader en Thaise moeder hem de naam Sin. Over zijn vroege jeugd is weinig bekend, maar mogelijk stuurden zijn ouders Sin op jonge leeftijd naar een boeddhistisch klooster en was hij daarna een tijdlang werkzaam in de handel. Uiteindelijk werd hij aangesteld als gouverneur van de Thaise provincie Tak, waarna zijn naam werd veranderd in Phraya Tak-Sin.

In 1767 belegerden de Birmezen Ayutthaya. Taksin, inmiddels gouverneur van Kamphaeng Pet, keerde terug naar zijn geboorteplaats om te helpen de stad te verdedigen. Vlak voordat de sterkere Birmezen de stad plunderden, koning Borommakot doodden en zo een einde maakten aan de politieke dominantie van Ayutthaya, wist Taksin de stad te ontvluchten. Hij verzamelde enkele manschappen om zich heen en ging op eigen houtje succesvol de strijd aan met de Birmese troepen. Taksin oogstte veel bewondering met zijn slagvaardige militaire optreden. Steeds meer Thai sloten zich bij hem aan en in korte tijd dreef hij de Birmezen ver terug. Taksin vestigde zich vervolgens in Thonburi en liet zich daar op 28 december 1767 kronen tot koning van Siam.

Tijdens zijn bewindsjaren voerde Taksin voortdurend oorlog met de Birmezen en verenigde hij meerdere provinciën in zijn koninkrijk. Vanaf 1769 veroverde hij ook westelijk Cambodja en het zuidelijk schiereiland Malakka. In 1776 voegde hij de noordelijke regio Lanna bij zijn koninkrijk, gevolgd door het koninkrijk Vientiane. Uiteindelijk leek de macht hem naar het hoofd te stijgen en gingen er verhalen dat Taksin waanzinnig was geworden en zichzelf beschouwde als de nieuwe Boeddha. In 1782 pleegde een rebellerende groepering daarom een staatsgreep. Taksin werd daarbij van de troon gestoten en conform de traditie geëxecuteerd. Zo overleed Taksin de Grote op 7 april 1782 - hoewel er volgens een populaire legende in werkelijkheid iemand anders in zijn plaats stierf, en Taksin nog tot en met 1825 een teruggetrokken bestaan leidde in een klooster in het zuiden van Siam. 

Bronnen

- Britannica, Taksin the Great

- Thailandsworld, General Taksin the Great

- Wangdermpalace, King Taksin the Great

Afbeelding

- Wikimedia, King Taksin's painting

Leestips - Boeken

.ellement { width: 165px; float: left; margin: 5px; } .widgetlink { color: #000; font-family: Verdana; } .widgetprice { font-weight: bold; font-family: Verdana; color: #FF7F00; } .innerwidget { float: left; margin: 0 0 0 10px; width: 85px; } a.widgetlink { font-size: 11px; font-family: verdana } p.widgetprice { font-size: 11px; font-family: verdana }

Een kleine inleiding in het boeddhisme Een kleine inleiding in het boeddhisme

€ 12.95

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!