Marcus Garvey

17 augustus jarig: Marcus Garvey

Marcus Garvey is een Jamaicaanse politicus en ondernemer die aan het begin van de 20e eeuw één van de boegbeelden van het zwarte nationalisme en het Panafrikanisme is. Garvey is voorstander van de terugkeer van voormalige slaven naar Afrika. Hij is een voorbeeld voor latere burgerrechten voorvechters als Malcolm X en Martin Luther King. Marcus Garvey werd geboren op 17 augustus 1887 te St. Ann’s Bay. 


Garvey was de zoon van een Jamaicaanse steenhouwer en een werkster. Zijn vader had een grote collectie boeken waarmee Garvey zichzelf leerde lezen en hij bracht hem bovendien bij dat Garvey voor zichzelf moest opkomen als hij geloofde dat hij gelijk had. Op 14-jarige leeftijd kreeg hij een baan bij een drukkerij. In 1907 verhuisde Garvey naar de hoofdstad van Jamaica, Kingston.


Daar werd hij actief binnen de vakbonden en hielp onder meer met het organiseren van stakingen. In 1911 ging Garvey naar Londen, waar hij enige tijd studeerde aan het Birbeck College. Tijdens zijn verblijf in Groot-Brittannië ontmoette hij veel zwarten uit de Britse koloniën die onafhankelijk wilden worden van het Britse Rijk. Garvey raakte erdoor geïnspireerd en zette bij terugkeer op Jamaica in 1912 de Universal Negro Improvement Association (UNIA) op.


Met deze organisatie wilde Garvey alle zwarten bijeenbrengen en in Afrika een eigen land oprichten. Na een briefwisseling met Booker T. Washington, een Amerikaanse ‘Civil Rights’ leider, besloot Garvey diens voorbeeld te volgen en startte hij op Jamaica een school voor arme zwarten. Bij zijn bezoeken aan de Verenigde Staten opende hij onder meer in Harlem lokale afdelingen van de UNIA.


In 1919 begon Garvey de Black Star Line, een scheepvaartbedrijf dat handel tussen Afrikanen wereldwijd moest verbeteren. Drie jaar later werd Garvey in de VS opgepakt wegens fraude, hoewel er onder Gravey’s aanhangers vermoedens bestonden dat zijn arrestatie ook politieke redenen had. Na drie jaar gevangenschap zette de VS hem uit naar Jamaica. In de laatste jaren van zijn leven was Garvey minder opvallend aanwezig in de politiek en hij verhuisde in 1935 opnieuw naar Londen. Daar overleed Marcus Garvey op 10 juni 1940.

Bronnen

-        BBC, Marcus Garvey (1887-1940) (8-8-2013)

-        Biography, Marcus Garvey (8-8-2013)

-        California State University Stanislaus, Marcus Garvey (1887-1940) (8-8-2013)

-        Marcus Garvey.net, Marcus Garvey’s Biography (8-8-2013)

-        Spartacus Educational, Marcus Garvey (8-8-2013)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Marcus Garvey 1924-08-05 (8-8-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Jamaica
Jamaica

€ 22.95

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.