Geen afbeelding beschikbaar

17 december jarig: Toon Hermans

‘Te leven is een gunst, te weten hoe is een kunst’, aldus één van zijn vele beroemde spreuken. Hij is één van de beroemdste komedianten van de 20e eeuw en is de eerste die in Nederland furore maakt met de onemanshows. Hij trad meer dan veertig jaar op en van veel van zijn korte versjes zijn wandtegeltjes gemaakt. Toon Hermans werd geboren op 17 december 1916.

Toon Hermans groeide op in Sittard. Hij was van huis uit katholiek. Hij groeide op als zoon van een bankier die in de jaren ’20 failliet ging, waardoor Toon en zijn broers in hun jeugd arm waren. In de jaren ‘30 ging Toon zich bezighouden met het schrijven van teksten en amusementstheater. Al snel was hij in Limburg een bekende komiek, vooral tijdens carnaval.

Hermans ging voor de radio werken en werd steeds populairder, vooral als hij in zijn eentje optrad met een orkest. In 1958 gaf Toon Hermans zijn eerste onemanshow die op tv werd uitgezonden. Hij trok miljoenen kijkers. Hermans was in één klap de bekendste artiest van Nederland. Zijn theatershows bleven de rest van zijn leven populair. Hij trouwde in 1946 met Rita Weijtboer, een Amsterdamse schoonheidsspecialiste, voor wie hij veel liefdesliedjes schreef. Hermans kreeg met haar drie zonen.

Toon Hermans ontwikkelde zich in de jaren ’60 en ’70 steeds meer als een autoriteit. Hij deed niet mee aan de maatschappijkritiek die veel andere cabaretiers in die tijd wel uitdroegen en heeft zichzelf ook nooit als cabaretier beschouwd. Hij kreeg hierdoor wel enige kritiek op zijn werk in het begin van de jaren ’70, maar daarna werd vrij snel duidelijk dat Toon Hermans een instituut op zichzelf was geworden. Hij trok nog altijd volle zalen en maakte miljoenen mensen aan het lachen.

In de jaren ’80 kondigde hij zijn afscheid aan, maar later pakte hij toch de draad weer op. In 1990 overleed zijn geliefde vrouw Rita, waardoor hij de theatershow die hij in 1992 opvoerde afbrak, omdat hij het te moeilijk vond om de liefdesliedjes op te voeren. In 1996 hield hij zijn laatste tournee. Toon Hermans overleed aan de gevolgen van een hartstilstand op 22 april 2000 in Nieuwegein.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!