17 januari jarig: Anne Brontë

Als jongste van de drie Brontë-zusters ontwikkelt de Britse Anne Brontë zich halverwege de 19e eeuw tot een vermaard romanschrijfster en dichter. Onder het pseudoniem Acton Bell schrijft zij twee romans en meer dan zestig gedichten. Anne Brontë werd geboren op 17 januari 1820.

Als laatste van de zes kinderen die voortkwamen uit het huwelijk tussen Patrick Brontë en Maria Branwell, werd Anne Brontë geboren op 17 januari 1820 in Thornton, Yorkshire. Al na een paar maanden verhuisde het gezin naar een pastorie in Haworth, waar Patrick Brontë een aanstelling als predikant had bemachtigd. In 1821 overleed Anne’s moeder aan kanker en vier jaar later moest ze ook afscheid nemen van haar zusjes Maria en Elizabeth.

Anne’s tante, Elizabeth Branwell, nam de opvoeding van de vier overgebleven kinderen grotendeels voor haar rekening. Samen met Patrick Brontë gaf ze hen bovendien thuis les. De drie zusjes waren vooral geïnteresseerd in schrijven en dichten, en al op jonge leeftijd koesterden zij hierdoor literaire ambities. Dit in tegenstelling tot hun broertje Branwell, wiens interesse bij de schilderkunst lag. Op 15-jarige leeftijd vertrok Anne, net als haar zussen, voor een paar jaar naar een kostschool: Roe Head School. Daarna was ze tussen 1839 en 1845 als gouvernante werkzaam voor verschillende families.

Vanaf 1845 besloten Anne, Emily en Charlotte zich volledig te richten op schrijven en dichten. In korte tijd verzorgden zij samen een aantal dichtbundels. Anne schreef ook twee romans: Agnes Grey (1847), over haar ervaringen als gouvernante, en Tenant of Wildfell Hall (1848), waarin ze controversiële thema’s zoals vrouwenrechten en alcoholmisbruik aansneed. Zoals zoveel vrouwen destijds deden, gebruikten de drie zussen pseudoniemen: Acton, Ellis en Currer Bell.

Anne Brontë trouwde nooit. Het enige dat over haar liefdesleven bekend is, is dat ze mogelijk een tijdlang verliefd was op William Weightman, het hulpje van haar vader. Hoewel Anne enigszins werd overschaduwd door haar oudere zussen, die allebei meer publicaties op hun naam hadden staan (waaronder Charlotte’s Jane Eyre), werd ze uiteindelijk toch geroemd om haar onderscheidende, scherpe en realistische schrijfstijl. Op 28 mei 1849 overleed Anne Brontë op 29-jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose, in het kustplaatsje Scarborough.

<h3>Bronnen</h3>
<p><a href="http://www.brontes.nl" target="_blank">De familie Brontë</a></p>
<p><a href="http://www.bronte.org.uk" target="_blank">Brontë Parsonage Museum</a></p>
<p><a href="http://www.brontesisters.co.uk" target="_blank">Brontë Sisters</a></p>
<p><a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2676/Cultuur/archief/article/detail/48519... target="_blank">De Volkskrant</a></p>
<p><a href="http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/bronte_sisters.shtml" target="_blank">BBC - History</a></p>

Partners: 

Personen: 

Tijdperken: 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.