Geen afbeelding beschikbaar

17 maart jarig: Jacobus IV

Eeuwenlang verzette Schotland zich tegen de inlijving bij het Romeinse Rijk en later tegen de inlijving bij Engeland. Het was een bergachtig, lastig te veroveren gebied, wat lange tijd in slaagde onafhankelijk bleef. Onder koning Jacobus IV bloeide Schotland weer op, na jarenlange culturele achteruitgang en militaire nederlagen tegen Engeland. Jacobus IV werd geboren in Stirling Castle op 17 maart 1473.

Op vijftienjarige leeftijd werd hij tot koning van Schotland gekroond. Gedurende zijn regeerperiode was er een relatieve rust in het land. Door de administratie te centraliseren en de bureaucratie uit te breiden verhoogde hij het koninklijk gezag. Hij leefde ten tijde van de Renaissance, en hij trad op als een patroon voor de kunst en de wetenschap. Zelf zou hij veel talen vloeiend gesproken hebben, zoals het Latijn, Vlaams, Frans en Deens.

Onder zijn bewind leefde Schotland sterk op en begon het een aanzienlijke rol te spelen in de Europese politiek. Hij slaagde er bijvoorbeeld in om in 1502 vrede te sluiten met de Engelse koning Hendrik VII. Normaliter probeerde Engeland het noordelijk gelegen Schotland altijd in te lijven. Jacobus IV trouwde zelfs met de dochter van Hendrik VII, Margaret Tudor. Dankzij dit huwelijk kon zijn achterkleinzoon in 1603 de Engelse troon bestijgen als Jacobus VI.

De verhouding met Engeland verslechterde toen Hendrik VII werd opgevolgd door Hendrik VIII in 1509. Hij begon een oorlog met Frankrijk in 1513, als gevolg van de Oorlog van de Liga van Kamerijk en de Italiaanse Oorlogen.  Ook de opkomende macht van het Schotse koninkrijk zinde Engelse koning niet. Vice versa probeerde Jacobus IV Engeland aan te vallen, terwijl die in conflict was met Frankrijk, omdat Schotland nog een oude alliantie hoog had te houden met Frankrijk: de “Auld alliance”, letterlijk: de oude alliantie.

Schotse en Engelse troepen ontmoetten elkaar tijdens de Slag bij Flodden op 9 september 1513. De Schotten leden een forse nederlaag. De verloren slag betekende een harde klap voor het opbloeiende Schotland. Er waren tussen de 10.000 en 30.000 Schotse soldaten gesneuveld, tegenover 1500 tot 4000 Engelsen. De adel van Schotland was letterlijk gedecimeerd. Op het slagveld vond men ook het lichaam van Jacobus IV, die stierf op 50 jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt