Geen afbeelding beschikbaar

17 oktober jarig: Rita Hayworth

“We zitten allemaal vast aan onze bestemming en er is geen manier om ons daarvan te bevrijden”, is een beroemde uitspraak van haar. Ze groeit op als danseres en komt uit een echte dansfamilie. Ze wordt actrice en in de jaren ’40 groeit ze uit tot één van de grootste sekssymbolen van de Verenigde Staten, waar ze later steeds meer moeite mee heeft. Rita Hayworth wordt geboren op 17 oktober 1918.

Rita Hayworth groeide op in een familie waar de showbizz centraal stond. Haar vader was de beroemde flamencodanser Eduardo Cansino die haar dochter al vroeg opzadelde met danslessen. Rita Hayworth zou hier later over zeggen dat ze dit helemaal niet wilde maar niet tegen haar vader in durfde te gaan. Rita Hayworths moeder was Volga Hayworth. Rita werd al snel een bekende danseres omdat ze met haar vader onder andere optrad in Hollywood.

Toen ze 17 jaar was werd ze ontdekt door iemand van het bedrijf Fox. Ze speelde dat jaar vijf filmrollen maar had weinig succes, zodat haar contract niet verlengd werd. Rita trouwde toen ze 18 jaar was met de zakenman Edward Judson, die er voor zorgde dat ze een nieuw filmcontract kreeg aangeboden, nu bij Columbia. Ook hier speelde ze in een paar films die geen succes werden, maar in 1939 brak ze door in de film Only angels have wings.

Hierna speelde ze in verschillende succesvolle films en musicals en ook poseerde ze met pin-up foto’s. Toen de Verenigde Staten zich gingen mengen in de Tweede Wereldoorlog was Rita één van de populairste actrices onder de Amerikaanse soldaten die aan het front waren. Haar beroemdste rol kwam echter vlak na de oorlog. In 1946 speelde ze in Gilda waarmee haar status als sekssymbool definitief gevestigd was.

Na de jaren ’40 bleef Rita Hayworth acteren, maar het succes dat ze had tijdens de Tweede Wereldoorlog zou ze nooit meer evenaren.  Ze trouwde in totaal vijf keer . Ze had moeite met de grote roem die ze verwierf in haar carrière en had ze onder andere een alcoholprobleem. Rita Hayworth stierf aan de gevolgen van Alzheimer op 68-jarige leeftijd op 14 mei 1987.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!