18 januari jarig: Pim Kiderlen

Pim Kiderlen wint op jonge leeftijd vele wielrenwedstrijden, waaronder in 1886 het Open Engels Kampioenschap. Daardoor krijgt hij in Engeland al snel de bijnaam De Vliegende Hollander. Hij kan gezien worden als de eerste Nederlandse wereldkampioen wielrennen. Pim Kiderlen werd geboren op 18 januari 1868.

Pim Kiderlen was de zoon van Emil Kiderlen, een destilleerder uit Delfshaven en Antoinette van Eibergen-Santhagens. Bij zijn geboorte kreeg hij de naam Antoine Emile maar van jongs af aan had hij de bijnaam Pim. Vanaf 17-jarige leeftijd deed hij mee aan wielerwedstrijden op driewielers en de Hoge Bi. Eind 19e eeuw bestond er nog geen dominant basisontwerp voor de fiets en werden wedstrijden dus op uiteenlopende soorten rijwielen gereden.

Het fenomeen fiets was in die tijd iets geheel nieuws. Naast de stoomtrein was het een van de snelste manieren van transport. In de begintijd hadden veel mensen weerstand tegen de fiets, omdat die ‘met zo’n duizelingwekkende snelheid mensen kon voortbewegen’. In plattelandsregio’s werden de eerste fietsers zelfs wel eens achtervolgd door boze dorpelingen met hooivorken. Om zich hiertegen te verdedigen droeg Kiderlen vaak een loden stok met zich mee, de zogenaamde Ploertendoder. In 1885 ging Kiderlen een weddenschap aan. Hij moest binnen 24 uur van Rotterdam naar Leeuwaarden fietsen. Toentertijd een afstand waar met de meeste vervoermiddelen 31 uur over gedaan werd. Kiderlen haalde het in minder dan 23 uur. Destijds werd dit beschouwd als het wereldrecord op de lange afstand.

De eerste echte wielrenwedstrijden werden gehouden in Engeland, waar het zich ontwikkelde tot een herensport. Er waren, net als tegenwoordig, baanraces en langeafstandsproeven op de openbare weg. In 1886 won hij het Open Engels Kampioenschap, volgens de Britten zelf gelijk aan het Wereldkampioenschap. Een van zijn meest bijzondere prestaties is de wedstrijd die Kiderlen fietste tegen de stoomtram tussen Delfshaven en Schiedam, die eindigde in een gelijkspel.

Binnen drie jaar won Kiderlen 42 wedstrijden en werd hij 24 keer tweede. In 1888 had hij een aanrijding met een rijtuig waardoor hij een knieblessure opliep. Dit betekende het einde van zijn wielercarrière. Hij ging zich daarna richten op de handel in machinerieën en overleed op 13 september 1931 in Leiden. 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.