Gino Bartali

18 juli jarig: Gino Bartali

Gino Bartali is een succesvolle Italiaanse wielrenner. Hij wint in 1938 en 1948 de Tour de France en wint ook drie keer de Giro d’Italia. De tien jaar tussen zijn eerste en laatste Tourwinst is nog altijd een record. Naast wielrenner is Bartali ook een Italiaanse verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Gino Bartali werd geboren op 18 juli 1914 te Florence.


Bartali groeide op in een arm gezin. Zijn vader was loonwerker en kon niet eens een huis met stromend water betalen. De toekomst van Bartali beloofde ook weinig goeds, want hij presteerde slecht op school. Zijn vader stuurde hem per fiets naar een school in Florence om zijn middelbare school af te ronden.


Tijdens die lange fietstochten ontdekte Bartali zijn passie voor wielrennen. Hij kreeg een baantje in een plaatselijke fietsenwinkel en racete in zijn vrije tijd over de Toscaanse heuvels. Al snel bleek dat hij genoeg talent had om professioneel wielrenner te worden. In 1936 en 1937 won hij de Giro d’Italia en in 1938 zegevierde hij tijdens de Tour de France. Bartali was geliefd onder het Italiaanse volk en de verwachting was dat hij het wielrennen lang zou domineren.


Wegens verslechterde verhoudingen tussen Frankrijk en Italië mocht hij zijn Tourwinst in 1939 niet verdedigen. Een jaar later begon tijdens de Giro zijn rivaliteit met Fausto Coppi, een andere talentvolle Italiaanse wielrenner, die hem winst te verslaan. De tweestrijd kwam met het begin van de Tweede Wereldoorlog echter abrupt ten einde. Bartali diende als fietskoerier en monteur in het Italiaanse leger, totdat Italië in 1943 in Duitse handen viel.


Hij sloot zich aan bij het verzet en gebruikte zijn prijzengeld om een appartement te kopen waar hij enkele joden liet onderduiken. Als fietskoerier vervoerde hij bovendien honderden keren valse identiteitspapieren voor joden in het frame van zijn fiets, omdat de politie hem als beroemdheid niet durfde te arresteren.


Na het einde van de oorlog keerde Bartali terug als wielrenner, maar niemand verwachtte dat hij nog van betekenis kon zijn. In 1948 wist hij op 34-jarige leeftijd toch nogmaals de Tour te winnen. In 1954 beëindigde hij zijn actieve loopbaan. Gino Bartali overleed op 5 mei 2000 te Florence.


Afbeelding:


  • Gino Bartali, vainqueur du Tour de Lombardie en novembre 1936: Le Miroir des sports [Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen


-          Chianti Gino Bartali, Biography (17-7-2013)


-          Cycling Hall of Fame, Gino Bartali (17-7-2013)


-          Huffington Post, Gino Bartali, Italian Cycling (…) (17-7-2013)


-          The National, Gino Bartali and his (…) (17-7-2013)


Leestips-BoekDe leeuw van Toscane De leeuw van Toscane


€ 19.90 


Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!