18 november jarig: William Schwenk Gilbert

Hij is één van de grootste operaschrijvers uit de Britse geschiedenis en veel opera’s waar hij de teksten van heeft geschreven worden 125 jaar later nog steeds opgevoerd. Hij schrijft talloze teksten voor toneelstukken en is ook een verdienstelijk tekenaar. William Schwenk Gilbert werd geboren op 18 november 1836.

William Schwenk Gilbert werd geboren in Londen, als zoon van William en Anne Gilbert. Zijn vader was werkzaam bij de marine maar was al met pensioen toen zijn zoon geboren werd. William Schwenk Gilbert had drie jongere zusjes. Hij had geen goede band met zijn ouders, die hij koud en afstandelijk vond. Hij volgde de middelbare school in Londen nadat hij in zijn jonge jaren veel met zijn ouders op reis moest.

Na zijn middelbare school moest Gilbert het leger in om te dienen in de Krimoorlog (1853-1856), maar tegen de tijd dat hij zou worden uitgezonden was de oorlog afgelopen en hoefde hij niet naar het front. Hij wilde naar de universiteit van Oxford, maar werd niet toegelaten. Al toen hij jong was had hij veel interesse in theater. Hij begon met het schrijven van teksten voor het theater en zijn teksten werden al snel populair.

In de jaren ’70 van de 19e eeuw was Gilbert tot een belangrijk toneelschrijver uitgegroeid die ook de regie van de toneelstukken voor zijn rekening nam. Omdat hij de teksten zelf schreef had hij vaak een duidelijk mening over hoe de stukken gespeeld moesten worden. Maar Gilbert werd pas echt beroemd toen hij ging samenwerken met de componist Arthur Sullivan (1841-1900).

Het duo Gilbert en Sullivan schreef samen vele opera’s. Gilbert schreef de vaak komischeof absurde  teksten en Sullivan schreef de muziek. De bekendste opera die ze samen schreven is The Mikado uit 1885, een onderdeel van de Savoy-opera’s waarmee ze erg veel succes hadden.

In zijn latere levensjaren zette Gilbert nog een theatergroep op touw en in 1907 werd hij geridderd. Toen hij op 29 mei 1911 probeerde om een meisje te redden dat dreigde te verdrinken, kreeg hij zelf een hartaanval en overleed. William Schwenk Gilbert is 84 jaar oud geworden.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over koning Willem I Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over Nieuw Amsterdam? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?