Geen afbeelding beschikbaar

18 oktober jarig: Paus Pius II, Abraham van Riebeeck, Jan Gies

Hij is bekend geworden door zijn hulp bij het verbergen van de familie Frank en andere onderduikers in het Achterhuis. De onderduikers kijken uit naar de bezoeken van Jan Gies, omdat hij vaak sigaretten meeneemt. Hij werd op 18 oktober 1905 in Amsterdam geboren.

Een paus uit de vijftiende eeuw, een Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië en een Nederlandse verzetsstrijder lijken niet veel overeen te komen. Toch delen Paus Pius II, Abraham van Riebeeck en Jan Gies één ding: zij zijn geboren op 18 oktober.

Paus Pius II (1405-1464) was van augustus 1458 tot aan zijn dood in 1464 paus. Hij werd op 18 oktober 1405 geboren als Enea Silvio Piccolomini. Hij groeide op in een arm gezin in een klein dorpje in Italië. Enea vertoonde echter zulke intelligentie dat hij door verre familieleden in hun gezin werd opgenomen en kon studeren. Tijdens zijn studie ontpopte hij zich tot een ware humanist. Na deze studie trad Enea in dienst van verschillende prominente geestelijken. In 1458 werd Enea benoemd tot paus en koos hij de naam Pius. Tijdens zijn regering liet hij veel prominente bouwwerken plaatsen in Siena en zijn geboortedorp Corsignano. Daarnaast heeft hij vele literaire werken geschreven. Pius II is bovendien de enige paus die tijdens zijn regering een autobiografie schreef. Paus Pius II kan hierdoor gezien worden als een echte humanistische paus. Het pontificaat van Pius werd gekenmerkt door zijn streven Europa te behouden voor het christendom. Zo was hij voorstander van kruistochten tegen het Ottomaanse Rijk. In 1464 overleed hij aan koorts tijdens voorbereidingen voor een pauselijke kruistocht.

Abraham van Riebeeck (1653-1713) was een Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië. De Gouverneur-Generaal representeerde het Nederlandse gezag in dit gebied. Deze functie werd ingevuld door de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Abraham was de zoon van Jan van Riebeeck, de stichter van de Kaapkolonie. In 1662 werd Abraham naar Nederland gestuurd om in Leiden rechten te gaan studeren. Na zijn studie trad hij in dienst bij de VOC en in 1676 vertrok hij naar Indië als onderkoopman. Hij vervulde verschillende functies voor de VOC in Nederlands-Indië, voordat hij in 1709 de functie van Gouverneur-Generaal ging vervullen. Van Riebeeck heeft zich veel ingezet voor de bevordering van de koffieaanplant. Daarnaast ondernam hij vele ontdekkingsreizen in het gebied. Deze reizen zorgden voor een betere kennis van het gebied en in zijn gevolg reisden altijd een aantal kaarten- en prentenmakers mee. Bovendien werden er in deze periode een aantal primitieve wegen aangelegd. Tijdens één van zijn ontdekkingsreizen liep hij een zware dysenterie op, waaraan hij op 17 november 1713 overleed.

Jan Gies (1905-1993) was een verzetsstrijder die tijdens de Tweede Wereldoorlog de familie van Anne Frank heeft helpen verbergen. Hij werd op 18 oktober 1905 geboren in Amsterdam, waar hij Miep Gies ontmoette. Toen de Jodenvervolging in Amsterdam ernstige vormen aannam, legden Miep en Jan zich toe op het helpen van joden. Hij werd aangewezen als directeur van het bedrijf van Otto Frank, toen die gedwongen af moest treden omdat hij joods was. In het kantoor van dit bedrijf werd de familie Frank samen met andere onderduikers verborgen. Jan en Miep hielpen gezamenlijk bij het verbergen van de onderduikers en bezochten regelmatig het zogenaamde Achterhuis. Op 4 augustus 1944 werden de onderduikers door verraad echter alsnog opgepakt. Na de oorlog werden Miep en Jan bekend, door de dagboek van Anne Frank wat openbaar werd. Na zijn terugkomst uit een concentratiekamp heeft Otto Frank van 1945 tot 1953 bij Miep en Jan ingewoond, omdat er sprake van woningnood was in Nederland. Jan Gies overleed in 1993 aan diabetes.

Partners: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.