Geen afbeelding beschikbaar

19 augustus jarig: Elizabeth Stuart

Vanwege haar uitzonderlijke schoonheid lag de wereld al op jonge leeftijd aan haar voeten. Ze besloot te trouwen met Frederik V van de Palts, die enkele jaren later werd uitgeroepen tot koning van Bohemen. Niet lang daarna ging het echter mis en moest het echtpaar vluchten naar Nederland. Elizabeth Stuart werd geboren op 19 augustus 1596.

Elizabeth Stuart werd geboren op 19 augustus 1596 als de oudste dochter van de Engelse koning Jacobus I van Engeland en diens vrouw, Anna van Denemarken. Vanwege haar opmerkelijke schoonheid kwam ze al snel bekend te staan als de ‘Parel van Groot-Brittannië’ en de ‘Hartenkoningin’. Onder haar bewonderaars was onder meer Gustavus Adolphus Magnus, de koning van Zweden. In 1612 werd Elizabeth door haar vader echter beloofd aan Frederik V, de protestantse keurvorst van de Palts in Duitsland. Een jaar later, op 14 februari 1613, traden de twee in het huwelijk met een ceremonie in het Palace of Whitehall in Londen.

Vervolgens nam Elizabeth haar intrek in de residentie van Frederik in Heidelberg. In dat paleis had ze de beschikking over een eigen ‘Engelse vleugel’, met onder meer een eigen Renaissaince-tuin, menagerie en apenhuis. Toen het paar daar zes jaar woonde kreeg Frederik V de kroon van Bohemen aangeboden. De keurvorst besloot in te gaan op het aanbod en op 7 november 1619 werd ook Elizabeth gekroond tot koningin van Bohemen. Dit alles tot grote onvrede van de Heilige Roomse Keizer Ferdinand II, die Bohemen beschouwde als zijn bezit en geboorterecht. In voorjaar van 1620 viel hij het gebied daarom binnen en verdreef Frederik. Vanwege haar korte regeerperiode stond Elizabeth daarna ook wel bekend als ‘de Winterkoningin’.

In april 1621 besloten Elizabeth en Frederik zich te vestigen in Den Haag, waar het echtpaar introk in het oude huis van de in 1619 geëxecuteerde Johan van Oldenbarnevelt. De twee kregen echter maar een bescheiden toelage van koning Jacobus I, en waren daarom vooral afhankelijk van financiële steun van de Staten Generaal. Het echtpaar kreeg uiteindelijk maar liefst 13 kinderen, waarvan de laatste, Gustavus Adolphus, werd geboren in 1632, het jaar van Frederik’s dood. Elizabeth Stuart overleefde haar man nog dertig jaar en stierf op 13 februari 1662.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

de goudschat van Hoogwoud

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het Beleg van Haarlem

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

wereldwonder artemistempel Efeze

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

De Kelten

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.